Отидете към основна версия

6 445 239

Захарова: Неграмотни чиновници в София позорят българския народ

  • мария захарова-
  • русия-
  • самолет-
  • сергей лавров-
  • мвнр

Говорителят на МВнР на Русия коментира персоналната си забрана да прелита над българската територия на път за Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Злата глупост на русофобите стигна до там, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето - това пише в служебната бележка на българската МВнР: Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолет".

Така говорителят на МВнР на Русия коментира персоналната си забрана да прелети над българската територия на път за срещата на ОССЕ в Скопие, разрешение за което пък получи външният министър на Русия Сергей Лавров.

Както ФАКТИ вече съобщи, първият дипломат на Русия не се възползва от разрешението на българските власти, тъй като "дясната му ръка" Захарова не получи такова и самолетът им прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Ето и останалата част от изложението на Захарова в нейния канал в Телеграм:

"Нищо не беше казано дали мога да прелетя над България без самолет и дали е възможно да се използва космическото пространство за това.

Сега сериозно. Говорим не просто за глупост, а за опасната глупост на някой интригант във властовите структури на България.
Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя сочи, че територията на една държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащи териториални води“. Въздушното пространство не се включва в понятието "територия". В тази връзка и без това незаконните санкции на Европейския съюз не могат да се разпрострат и върху денонощния полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата.

Мислели ли са българските власти, че подобни мерки могат да бъдат приложени срещу хиляди натовски функционери, които са в нашите огледални стоп списъци? Дали наистина са мислили за създаване на опасен световен прецедент? Мисля че не.

Кой даде право на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?

P.S. Между другото вече сме в Скопие.", завършва Захарова.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 209 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания