Отидете към основна версия

1 225 12

Латвия купува от Германия система за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T

  • латвия-
  • естония-
  • германия-
  • сделка-
  • система iris-t

Стойността на сделката е 600 милиона евро

Министерството на отбраната (МО) на Латвия подписа в четвъртък договор с германската компания Diehl Defense за закупуване на системата за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T, съобщиха от министерството, цитирани от eng.lsm.lv.

Договорът за доставка е на стойност около 600 милиона евро. Латвия ще получи цялото необходимо оборудване за ефективната работа на системите IRIS-T.

Diehl Defense е планирано да започне доставка на системи за противовъздушна отбрана със среден обсег през 2026 г.

Дотогава Латвия трябва да обучи персонал и да подобри инфраструктурата, както и да изпълни други предпоставки, така че в момента на доставката на системата IRIS-T националните въоръжени сили да са готови да ги използват и поддържат напълно.

МО заяви, че през септември тази година Латвия и Естония са подписали съвместно споразумение за закупуване на система за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T, произведена от германската компания Diehl Defence.

Системите за противовъздушна отбрана IRIS-T са способни да унищожават вражески самолети и безпилотни самолети в радиус от 40 километра.

Съвместното закупуване на един тип система ще позволи на Латвия и Естония да спестят бюджетни ресурси, както и да улесни взаимната координация на защитата на региона на балтийските държави, казаха от МО.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: