Отидете към основна версия

1 189 14

Нетаняху: Израел ще продължи наземната операция в Газа, докато не постигнем всички цели

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Ако Хизбула влезе в разширена война, тя ще унищожи Ливан сама, заяви премиерът на еврейската държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел ще продължи наземните операции в Газа, докато не бъдат постигнати всички негови цели, потвърди израелският премиер Бенямин Нетаняху на пресконференция в събота, предаде CNN

„Ние ще продължим войната, докато постигнем всичките си цели, а не можем да постигнем тези цели без наземни маневри“, каза Нетаняху.

„Няма други начини за постигане на тези цели, освен да спечелим, и няма друг начин да спечелим, освен маневриране на земята.“

Нетаняху каза, че целите на Израел са освобождаване на заложниците, изкореняване на Хамас и предотвратяване на "режим на терор" в Газа.

„Трябва да постигнем тези цели, това е единственото, което е важно за мен“, каза той.

Нетаняху говори и за освободените заложници, но отказа да даде подробности за условията, при които са били държани в Газа.

„Има доказателства, че те са преживели ад“, каза той.

По-рано в събота френският президент Еманюел Макрон каза, че израелските власти трябва „да дефинират по-точно своята цел и крайния резултат, който се опитват да постигнат“.

"Какво означава пълното унищожаване на Хамас? Някой мисли ли, че е възможно?", заяви Макрон, добавяйки, че смята, че изкореняването на Хамас ще отнеме 10 години в битки.

САЩ също оказаха натиск върху Израел да бъде по-целенасочен в подновената си офанзива в анклава.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подчерта в забележки в събота, че защитата на цивилните в Газа е от решаващо значение за дългосрочния успех на Израел срещу Хамас. Говорейки на форум за отбрана в Калифорния, Остин предупреди Израел да избягва да тласка цивилни "в обсега на противника" и да "избягва безотговорната реторика", докато разширява достъпа до хуманитарна помощ в Газа.

Нетаняху също повтори предупреждението си Хизбула да не се намесва повече в конфликта.

„На север ние действаме през цялото време срещу Хизбула, елиминирайки терористичните отряди, изтласквайки ги по-далеч от границата“, каза Нетаняху.

„Ние сме в офанзива и, позволете ми да заявя, ние сме решени да осигурим сигурност както на север, така и на юг; ако Хизбула направи такава грешка и влезе в разширена война, тя ще унищожи Ливан сама“, продължи премиерът .

Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.

Свързани новини