Отидете към основна версия

2 061 26

Камала Харис: Хоризонтът сочи Палестинска държава след края на войната

  • камала харис-
  • сащ-
  • палестина-
  • израел

Хамас не може да контролира Газа, заяви вицепрезидентът на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис изложи в събота широките американски цели за времето, когато конфликтът Израел-Хамас приключи, и подчерта, че палестинският народ в Газа и Западния бряг трябва в крайна сметка да се обедини отново под едно управляващо образувание, предаде jpost.com.

В разговори с президента на Египет Абдел Фатах Ал-Сиси, Харис каза, че „при никакви обстоятелства Съединените щати няма да позволят принудителното преместване на палестинци от Газа или Западния бряг, обсадата на Газа или преначертаването на границите на Газа", се казва в изявление на Белия дом.

Тя каза още, че след като войната приключи, усилията за възстановяване трябва да продължат „в контекста на ясен политически хоризонт за палестинския народ към собствена държава, водена от възродена палестинска власт и имаща значителна подкрепа от международната общност и страни от региона“, се казва в изявлението.

„Вицепрезидентът даде ясно да се разбере, че Хамас не може да контролира Газа, което е "несъстоятелно за сигурността на Израел, благосъстоянието на палестинския народ и регионалната сигурност“, казаха от Белия дом.

Подкрепяната от Запада Палестинска администрация управлява части от окупирания Западен бряг. Хамас пое контрола над Газа през 2007 г. от основната партия Фатах на палестинския президент Махмуд Абас и оттогава управлява анклава.

Официални представители на САЩ са обсъдили укрепването на палестинската власт, така че тя да може да разшири обхвата си, за да включи Газа, но не е договорен твърд план.

Някои американски официални лица изразиха съмнения относно способността на палестинската власт да управлява Газа след войната, сочейки корупцията и лошото управление, а проучванията показват, че доверието в нея сред палестинския народ е ниско.

Харис също се срещна с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства, и имаше разговор с емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който изигра важна роля в преговорите за освобождаването на заложници от Газа.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.

Свързани новини