Last news in Fakti

3 Декември, 2023 06:19 2 052 26

Камала Харис: Хоризонтът сочи Палестинска държава след края на войната

  • камала харис-
  • сащ-
  • палестина-
  • израел

Хамас не може да контролира Газа, заяви вицепрезидентът на САЩ

Камала Харис: Хоризонтът сочи Палестинска държава след края на войната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис изложи в събота широките американски цели за времето, когато конфликтът Израел-Хамас приключи, и подчерта, че палестинският народ в Газа и Западния бряг трябва в крайна сметка да се обедини отново под едно управляващо образувание, предаде jpost.com.

В разговори с президента на Египет Абдел Фатах Ал-Сиси, Харис каза, че „при никакви обстоятелства Съединените щати няма да позволят принудителното преместване на палестинци от Газа или Западния бряг, обсадата на Газа или преначертаването на границите на Газа", се казва в изявление на Белия дом.

Тя каза още, че след като войната приключи, усилията за възстановяване трябва да продължат „в контекста на ясен политически хоризонт за палестинския народ към собствена държава, водена от възродена палестинска власт и имаща значителна подкрепа от международната общност и страни от региона“, се казва в изявлението.

„Вицепрезидентът даде ясно да се разбере, че Хамас не може да контролира Газа, което е "несъстоятелно за сигурността на Израел, благосъстоянието на палестинския народ и регионалната сигурност“, казаха от Белия дом.

Подкрепяната от Запада Палестинска администрация управлява части от окупирания Западен бряг. Хамас пое контрола над Газа през 2007 г. от основната партия Фатах на палестинския президент Махмуд Абас и оттогава управлява анклава.

Официални представители на САЩ са обсъдили укрепването на палестинската власт, така че тя да може да разшири обхвата си, за да включи Газа, но не е договорен твърд план.

Някои американски официални лица изразиха съмнения относно способността на палестинската власт да управлява Газа след войната, сочейки корупцията и лошото управление, а проучванията показват, че доверието в нея сред палестинския народ е ниско.

Харис също се срещна с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства, и имаше разговор с емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който изигра важна роля в преговорите за освобождаването на заложници от Газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    17 3 Отговор
    Толкова съм стар, че даже помня как веднъж избраха красива "Мис България".
  • 2 М3 голд

    26 2 Отговор
    Още като четеш разбираш колко фалшив е текстът. "Да свърши войната и тогава ще правим палестинска държава с правилното управление". А защо е тази война срещу жени, Цеца и изобщо цивилни? Къде ще е територията на тази държава, като евреите през 2967 г. я завзеха и населиха, заедно с Ерусалим? Та САЩ и всичките им пинчери се изредиха на крака в Израел да проявят съпричастност с убийствата на палестинци, включително и нашите пионки. Не им вярвам.

    Коментиран от #13

  • 3 М3 голд

    15 0 Отговор
    Грешки: деца, 1967. Извинения!
  • 4 Артилерист

    15 0 Отговор
    Американците се мазнят(извинявам се, че ползвам този народен термин, защото той ми се струва, че е много по изразителен от подмазвам се, правя вятър, натягам се, унизявам се, умилквам се и подобни към някого) на света, защото всички знаят, че те позволяват(или не го спират) на протежето си да безчинства в този регион. И това продължава десетилетия. Нали те налагат/налагаха на света своя ред, основан на правила, защо не наложиха правила, които удовлетворяват и двете страни и да прекратят постоянните войни и кланета в Газа? Да не би Израел да им е банкомат, от който теглят постоянно за оръжията си?
  • 5 СТИГА БЕ

    15 0 Отговор
    Държавата Палестина е частично призната държава в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия контрол на Израел. Независимостта на държавата е обявена на 15 ноември 1988 г. от Ясер Арафат

    Коментиран от #14

  • 6 Р.К.И.

    20 0 Отговор
    Не вземам страна, но има три исторически факти, които не трябва да се подминават : 1. Евреи и палестинци са семити с общ корен; 2. Когато Хитлер преследваше евреите, Палестина им даваше подслон; 3. Държавата Израел е силово разположена в Палестина. Никакви не са ми палестинците, но смятам че исторически, териториално и морално имат правото на своя държава по тези земи.

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Р.К.И.":

    Проблемът на палестинците е подобен на този на иракчаните, либийците, сирийците- в земите им има петрол ‼️

    Коментиран от #15

  • 8 Ден

    7 1 Отговор
    ромка вице голям срам за голямата крава !
  • 9 измекяр соросоиден

    5 3 Отговор
    03.12.2023 г. - 0:30 ч
    Преследване на пехота на украинските въоръжени сили край Белогоровка: бойци се опитват да избягат в ужас (ВИДЕО 18+) | Руска пролет

    Публикувани са кадри как бойци от украинските въоръжени сили се опитват да избягат от Н. Село Белогоровка, Луганска народна република.

    Руски оператори на БПЛА унищожават огневи точки и бойци на украинските въоръжени сили на позиции в района на Белогоровка.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Израел -фактор в газовата индустрия:

    "Първото значително откритие е направено през 2009 година - находището "Тамар" западно от Хайфа с около 240 милиарда кубически метра земен газ. През 2010 е открито още по-голямото находище "Левиатан", отдалечено само на няколко километра от "Тамар" - с 450 милиарда кубически метра."
  • 11 българина

    3 0 Отговор
    75 г е вашия хорозонт вече, никой няма да ви пита, или ще има палестина с излаз на море или няма израел
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "М3 голд":

    Текста е фалшив досущ като тяхната либерална димокрация и англосаксонска жажда за алчност и власт. Договор подписан от кравари не струва и мастилото с което е написано цели раси закичиха и пак мислят за държава Палестина завладяна от заселили ги от самите тях изгонени евреи, няма исраел има Палестина. Мястото на евреите или по точно ционистите е в гета
  • 14 Рошко

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "СТИГА БЕ":

    Палестина я е имало има я и ше я има, за мен държава исраел не съществува

    Коментиран от #17

  • 15 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И газ, и неслучайно англосаксите им подариха територия на евреите за да си направят държава, подкрепят ги за да имат повод за присъствие там, така както е и с другите пионки като нас
  • 16 ха ха

    8 0 Отговор
    самостоятелна палестинска държава управлявана от израел ? вече става ясно защо избиват наред и старци и деца

    Коментиран от #25

  • 17 Р.К.И.

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Према се че цивилизацията тръгва от минус 3 000-та година (което, естествено, не е вярно),от Месопотамия. Във всичките шумери ,вавилонци, асириици и в акидите преди тях е имало евреи. Но и араби е имало. Повече - араби и евреи имат общ праотец - Авраам (исторически съществувала фигура, не е легенда). Араби и евреи са клончета на едно дърво. А се избиват помежду си?! Уважавам старостта, но не мога да уважавам глупостта.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Байрактар"70

    1 0 Отговор
    Прокляти да сте! Къде бяхте до сега?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Р.К.И.":

    Имах колега от Йордания. Каза ми, че се чувства повече арабин. Страните ни вика са изкуствено създадени с линийка след Първата световна. Англосаксонците ни излъгаха. Обещаха ни обща арабска държава , ако воюваме срещу Турция. Помним Лорънс Арабски. После забравиха обещанията и ни разпокъсаха.
  • 21 Ричард Естес

    2 0 Отговор
    Кой е овластявал САЩ с правата , да определят къде , какво и как да става ? Те ли са единствените и богопомазани ?Най-големият тиранин , агресор и убиец пак да коли и беси ли ?
  • 22 Зайо Байо

    4 0 Отговор
    Въпрос с понижена трудност , за 1 точка - Каква е разликата между Камала и камила ?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 ШперПЛАТ

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Зайо Байо":

    Има ли разлика , освен 1 буква / А-И / в името ?
  • 24 КАКВАТО Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Зайо Байо":

    Лавров и...кон
  • 25 КОЙ КОГО ИЗБИВАШЕ НА

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    7 октомври, че нещо не се разбра

    Коментиран от #26

  • 26 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "КОЙ КОГО ИЗБИВАШЕ НА":

    е аз ли съм виновен ?