Отидете към основна версия

4 Декември, 2023 06:47, обновена 4 Декември, 2023 06:47 2 233 33

Офанзивата на Израел вече обхваща всяка част на Газа

  • израел-
  • газа-
  • офанзива-
  • цивилни

Усилията ни на юг ще носят "не по-малко сила", отколкото на север, заявиха от армията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия заяви в неделя, че нейната сухопътна офанзива се е разширила до всяка част на Газа и нареди повече евакуации в претъпкания юг, като същевременно обеща, че операциите там срещу Хамас ще носят "не по-малко сила" от съкрушителните ѝ на север, предаде cbsnews.com.

Тежки бомбардировки последваха заповедите за евакуация и палестинците казаха, че им свършват местата, където да отидат в изолираната територия, граничеща с Израел и Египет. Голяма част от 2,3-милионното население на Газа е изтласкано на юг, след като Израел нареди на цивилни да напуснат севера в първите дни на войната, която беше предизвикана от проведената от Хамас атака на 7 октомври в Израел, която уби около 1200, предимно цивилни.

Организацията на обединените нации изчислява, че 1,8 милиона палестинци в Газа са били разселени. Близо 958 000 от тях са в 99 бази на ООН на юг, каза Джулиет Тома, директор по комуникациите в агенцията на ООН за палестинските бежанци.

След като се стъмни, стрелба и обстрел се чуха в централния град Дейр ал-Балах, докато огньове осветяваха небето. Във втория по големина град в Газа Хан Юнис израелски дронове бръмчаха отгоре. Върховният представител на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, като каза, че страданието на цивилното население е „твърде много за понасяне“.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.

Свързани новини