Отидете към основна версия

7 Декември, 2023 18:35, обновена 7 Декември, 2023 18:35 4 632 45

Ким Чен-ун се разплака по време на доклад за ниската раждаемост в Северна Корея ВИДЕО

  • пхенян-
  • ким чен ун-
  • мерки-
  • намаляване на раждаемостта-
  • северна корея

Лидерът на страната призова жените да раждат повече бебета

Снимка: Фейсбук

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за усилия за справяне с намаляващата раждаемост в изолираната страна, описвайки предизвикателството като "домакинство на всички", съобщи днес държавната медия KCNA, предаде Ройтерс.

Ким направи коментарите по време на събитие за майки в Пхенян в неделя.

"Предотвратяването на спад в раждаемостта и добрата грижа за децата са всички наши домакински задължения, с които трябва да се справим, докато работим с майките", каза Ким по време на събитието.

Фондът на ООН за населението изчислява, че към 2023 г. коефициентът на плодовитост, или средният брой деца, родени от жена в Северна Корея, възлиза на 1,8, на фона на продължителен спад в процента през последните десетилетия.

Коефициентът на плодовитост остава по-висок, отколкото в някои от съседите на Северна Корея, които се борят с подобна низходяща тенденция.

Южна Корея отбеляза спад на раждаемостта до рекордно ниско ниво от 0,78 миналата година, докато Япония отбеляза спад до 1,26.

Намаляващата раждаемост в Южна Корея предизвика недостиг на педиатри, докато един град е домакин на събития за сватовство, за да увеличи раждаемостта.

Северна Корея, която има население от около 25 милиона души, през последните десетилетия също трябваше да се бори със сериозен недостиг на храна, включително смъртоносен глад през 90-те години, често в резултат на природни бедствия като наводнения, увреждащи реколтата.

Севернокорейският лидер благодари на майките за ролята им в укрепването на националната власт.

"Аз също винаги мисля за майките, когато ми е трудно да се справя с партията и работата на държавата", каза Ким.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: