Отидете към основна версия

1 257 18

Гърция и Турция искат да възобновят отношенията си със срещите в Атина

  • гърция-
  • турция-
  • отношения-
  • възобновяване на отношенията-
  • атина-
  • среща-
  • ердоган-
  • нато-
  • егейско море-
  • кипър-
  • кириакос мицотакис

Ердоган пристигна в Атина в четвъртък с делегация от министри за срещи с гръцките си колеги

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Атина в четвъртък с делегация от министри за срещи с гръцките си колеги, за които и двете страни се надяват, че могат да обърнат нова страница в отношенията след години на търкания, предаде Ройтерс.

Гърция и Турция, съседи и съюзници от НАТО, са в конфликт от десетилетия по въпроси, включително къде започват и свършват континенталните им шелфове, енергийните ресурси, прелитанията над Егейско море и етнически разделения Кипър.

Те достигнаха ръба на войната през 90-те години на миналия век и през последните години спориха за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, въпросите на отбраната, миграцията и придобиването на изтребители, което постави на пауза дипломатическите преговори.

Отношенията се подобриха, след като Гърция изпрати помощ на Турция след опустошителното земетресение през февруари. Преизбирането на Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис тази година също облекчи политическия натиск и им позволи да оставят съперничеството настрана.

"Искаме да наблегнем на положителен дневен ред, който е взаимно изгоден", заяви гръцки правителствен служител преди петия Съвет за сътрудничество на високо равнище между Гърция и Турция.

Ердоган бе посрещнат от гръцкия външен министър Георгиос Герапетритис и други официални лица на международното летище в Атина в началото на посещението.

Очаква се той да се срещне с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и Мицотакис около обяд. Това ще бъде третата среща на лидерите от юли насам, когато те се съгласиха да възобновят преговорите на всички нива.

"Няма проблем, който да не можем да решим чрез диалог въз основа на взаимна добра воля", каза Ердоган в интервю за гръцкия вестник "Катимерини " преди посещението си.

Срещите ще доведат до съвместна декларация и споразумения в сектори, включително икономиката, здравеопазването, образованието, селското стопанство, миграцията и туризма, според правителствени служители.

Гърция получи разрешение от Европейския съюз да даде възможност на турските граждани да кандидатстват за седемдневна туристическа виза за 10 острова близо до турското крайбрежие, ход, който се очаква да бъде обявен по време на посещението, като доказателство за добра воля, заявиха служителите.

И двете страни искат да покажат, че са готови да поправят връзките.

Турция се стреми към членство в ЕС повече от две десетилетия. След дълговата криза, която разтърси еврозоната, Гърция иска да възстанови позициите си и да се появи като стълб на стабилността в променящия се геополитически пейзаж поради войната в Украйна и конфликта в Газа.

Въпреки изразите на добра воля, малък напредък се очаква по трънливи, дългогодишни въпроси според служители в двете страни.

Атина заяви, че ще обсъжда само разграничаването на изключителните икономически зони и континенталния шелф в Егейско море и Източното Средиземноморие, а не въпросите на "националния суверенитет".

Ердоган в сряда повтори позицията на Турция, че всички въпроси трябва да бъдат обсъдени, ако спорът бъде отнесен до Международния съд.

"Всички те са взаимосвързани", каза той пред "Катимерини".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: