Отидете към основна версия

959 16

Един човек е загинал, а четирима са ранени при руски ракетен удар по Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • ранени-
  • загинал-
  • руски ракетни удари

Ударът е първият голям залп от ракети, които Русия изстрелва по цели

Снимкa: Shutterstock

В петък сутринта руски военни самолети са изстреляли 19 ракети с далечен обсег по цели в Украйна, при което е загинал един цивилен в централен регион, ранени са още четирима и е повредено промишлено съоръжение, съобщиха от Киев, цитирана от Ройтерс.

Ударът е първият голям залп от ракети, които Русия изстрелва по цели, включително украинската столица, от седмици насам. През последните седмици Русия използва предимно безпилотни самолети за нощните си нападения.

"За съжаление, един човек е загинал. По предварителни данни четирима души са ранени. Всички те са в болница. Двама души са в тежко състояние", заяви областният управител на Днепропетровск Серхий Лисак в приложението за съобщения Telegram.

Противовъздушната отбрана свали 14 пристигащи ракети над региона край Киев и централната област Днепропетровск, заяви говорителят на военновъздушните сили Юрий Ихнат в коментар по телевизията.

Ударът е нанесъл щети на неназовано промишлено съоръжение и на повече от десетина къщи в градовете Павлоград и Тернивка и в село Юриевска, каза Игнат.

Русия е използвала седем бомбардировача Ту-95 за изстрелването на ракетите към различни региони в страната, се казва в изявление на военновъздушните сили.

Ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко заяви, че целта на атаката е била украинската столица, но всички ракети са били свалени от противовъздушната отбрана при приближаването им.

Отломки от ракети са повредили частни домове в няколко селища в Киевска област, като са изпочупили прозорци и са разрушили някои стени, заяви губернаторът Руслан Кравченко.
Въздушната тревога беше обявена около 07:00 ч. (05:00 ч. по Гринуич) и продължи повече от 2 часа.

Длъжностни лица съобщиха, че по-рано през нощта е извършено ракетно нападение, което е засегнало североизточната Харковска област.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че спасители и полиция разчистват отломки, след като атаката е повредила пететажна жилищна сграда, най-малко седем жилищни къщи и 20 автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: