Отидете към основна версия

2 428 19

Осъдени са 27 крайни националисти за опит за преврат в Германия

  • германия-
  • преврат-
  • националисти-
  • задържани-
  • райхсбюргер

Асоциацията планирала да изпрати въоръжена група, която да си пробие път в парламента в Берлин

Снимка: Shutterstock

Беше повдигнато обвинение на 27 души от германски прокурори за подкрепа на терористична организация и подготовка на акт на държавна измяна малко повече от година, след като членове на крайнодясната група "Райхсбюргер" бяха арестувани по подозрение в заговор за насилствен преврат, съобщи Ройтерс.

Групировката "Райхсбюргер" (Граждани на Райха), която не признава легитимността на съвременна Германия, е искала да създаде нова държава, водена от аристократа Хайнрих XIII Принц Ройс, казаха федералните прокурори във вторник.

Асоциацията планирала да изпрати въоръжена група, която да си пробие път в парламента в Берлин, да арестува депутати и да свали системата, казаха прокурорите. За тази цел групировката е набрала военен персонал, придобила е оборудване и дори е предприела обучение по стрелба, добавиха те.

"Членовете са били наясно, че планираното завземане на властта ще включва убийството на хора", казаха прокурорите в изявление, очертаващо обвиненията, повдигнати в понеделник.

Групировката е имала за цел да изгради въоръжени сили в цялата страна и да даде сигнал за "Ден X", когато ще се предприемат действия. Освен това са били съставени списъци с "врагове".

С финансови ресурси от около половин милион евро, те също са имали "огромен арсенал от оръжия", казаха прокурорите. Това включва 380 огнестрелни оръжия, почти 350 оръжия, които биха могли да бъдат използвани за намушкване на хора и почти 500 други оръжия плюс най-малко 148 000 броя боеприпаси.

Членовете също са придобили оборудване като каски, бронежилетки, очила за нощно виждане и белезници, казаха прокурорите.

"Членовете на организацията бяха обединени от дълбокото отхвърляне на държавните институции и свободния демократичен ред", казаха федералните прокурори в изявлението.

Прокурорите заявиха, че членовете следват смесица от конспиративни митове, включително разкази от идеологията на QAnon.

Те бяха твърдо убедени, че в момента Германия се управлява от членове на така наречената "дълбока държава".

В съответствие с германските правила за поверителност, прокурорите не дават пълните имена на обвиняемите.

Случаите ще бъдат изпратени до съдилищата във Франкфурт, Мюнхен и Щутгарт, които ще решат дали процесите срещу лицата трябва да продължат.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: