Отидете към основна версия

2 671 29

Аржентина девалвира валутата си, съкращава наполовина броя на министерствата

  • аржентина-
  • валута-
  • министрества-
  • криза-
  • хавиер милей

Предприемат се шокови мерки за излизане от тежката икономическа ситуация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Аржентина обяви рязка девалвация на своята валута и съкращения на субсидиите за енергия и транспорт като част от шоковите мерки, според които новият президент Хавиер Милей са необходими за справяне с икономическата „извънредна ситуация“, предаде VOA.

Министърът на икономиката Луис Капуто каза в телевизионно съобщение, че аржентинското песо ще бъде девалвирано с 50% - от 400 за щатски долар до 800.

„Няколко месеца ще бъдем по-зле от преди", каза преди два дни Милей при полагането на клетвата си като президент на втората по големина икономика в Южна Америка и незабавно предупреди за строги мерки.

Милей каза, че страната не е имала време да обмисли други алтернативи.

Аржентина страда от 143% годишна инфлация, нейната валута се срина и четирима от 10 аржентинци са обеднели. Нацията също има огромен фискален дефицит, търговски дефицит от 43 милиарда долара, плюс плашещ дълг от 45 милиарда долара към Международния валутен фонд, с 10,6 милиарда долара, дължими на държави и частни кредитори.

Като част от новите мерки Капуто каза, че правителството отменя търгове за всякакви проекти за обществено строителство и съкращава някои държавни работни места.

Той също така обяви съкращения на субсидиите за енергия и транспорт, без да предоставя подробности или да казва с колко, и добави, че администрацията на Милей намалява броя на министерствата от 18 на 9.

Той каза, че мерките са необходими за намаляване на фискалния дефицит, който според него е причината за икономическите проблеми на страната, включително нарастващата инфлация.

„Ако продължим както сме, неизбежно се насочваме към хиперинфлация, каза Капуто. "Нашата мисия е да избегнем катастрофа."

МВФ приветства мерките, като каза, че предоставят "добра основа" за допълнителни дискусии с Аржентина относно нейния дълг към институцията.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: