Отидете към основна версия

1 864 47

Финландските власти отново ще затворят всички гранични пунктове с Русия

  • финландия-
  • русия-
  • граница-
  • мигранти

При отварянето на наскоро затворените, бързо се е стигнало до стълпотворение от търсещи убежище

Финландското правителство възнамерява отново да затвори всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия. Днес кабинетът на министрите ще проведе извънредно заседание по този въпрос, съобщават Helsingin Sanomat и Iltalehti, цитирани от rbc.ru.

Според тях с голяма степен на вероятност властите ще решат да затворят границата, тъй като след отварянето на два контролно-пропускателни пункта на 14 декември там отново са пристигнали търсещи убежище, което беше причината за предишното затваряне. За пристигането на търсещи убежище бе съобщено от Yle.

„Изглежда, че всичко се е случило точно както се опасявахме, а именно, че почти веднага е имало стълпотворение, блъсканица и насърчаване на хората да стигнат до границата и да кандидатстват за убежище“, заяви министърът на финансите Риика Пура.

На 14 декември бяха отворени два контролно-пропускателни пункта на границата на Финландия с Русия: „Ваалимаа“ (от руска страна съответства на "Торфяновка" в Ленинградска област) и "Нирала" ("Вярциля" в Карелия). Финландия реши да затвори всички контролно-пропускателни пунктове в края на ноември, като мярката беше в сила до 13 декември. На 12 декември Хелзинки обяви откриването на два контролно-пропускателни пункта. Според Helsingin Sanomat подготовката за затваряне на границата е започнала веднага след вземането на това решение.

Както съобщава кореспондентът на MTV News, до 12:00 (11:00 московско време) общо 32-ма търсещи убежище, са пристигнали на отворените гранични контролно-пропускателни пунктове. Министърът на отбраната Анти Хаконен каза пред телевизионния канал, че Хелзинки ще реши отново да затвори напълно границата, ако видят признаци, че Русия отново пропуска търсещи убежище.

„Ще се опитаме да направим изводи и да вземем решения по този въпрос възможно най-бързо, каза той.

Финландската страна обясни решението да затвори границите с Русия с притока на бежанци от Близкия изток и Африка. Сомалийци, пътуващи към Финландия през Русия, казаха пред RBC, че са намерили информация как да стигнат до Европа през руска територия в интернет. Според тях т.нар. мениджъри са им помогнали по този въпрос. Мигрантите са транспортирани до границата от транспортни фирми, а те са я прекосили с велосипеди.

Хелзинки обвини Москва, че е организирала наплива. Руската страна отрече обвинението, като подчерта, че не може да контролира пристигането на мигранти от трети страни до финландската граница.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович на 11 декември призова Финландия да помни, че нарушенията на правата на бежанците в контекста на затварянето на граници са неприемливи.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: