Отидете към основна версия

2 414 105

Зеленски приветства "победата" след решението на ЕС да започне преговори за присъединяване

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • присъединяване към ес-
  • преговори

"Благодаря на всички, които работиха това да се случи, и на всички, които помогнаха"

Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски приветства "победата" за Украйна и европейския континент, след като лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство на Украйна и Молдова въпреки месеците на противопоставяне от страна на Унгария относно присъединяването на Киев, предаде Ройтерс.

Решението, оповестено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в първия ден от срещата на върха в Брюксел, е така необходимото морално укрепване за Киев, който се опасява, че жизненоважната подкрепа на Запада намалява, тъй като войната с Русия продължава и краят ѝ не се вижда.

"Благодаря на всички, които работиха това да се случи, и на всички, които помогнаха. Поздравявам всеки украинец с този ден... Историята се прави от тези, които не се уморяват да се борят за свобода", написа Зеленски в публикация в социалната медийна платформа X.

Не стана ясно веднага каква е съдбата на четиригодишния пакет от помощи в размер на 50 млрд. евро, за който Киев се надява, че също ще бъде договорен от лидерите на ЕС на срещата на върха тази седмица.

Украйна обяви военната си кандидатура за присъединяване към ЕС дни след като Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: