Отидете към основна версия

2 144 13

Гвиана и Венецуела се разбраха да не воюват за спорния регион Есекибо

  • гвиана-
  • есекибо-
  • венецуела

Президентите на двете страни се срещнаха на източния карибски остров Сейнт Винсент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гвиана и Венецуела се споразумяха в четвъртък да избягват каквато и да е употреба на сила и да не ескалират напрежението в дългогодишния си спор за богатата на петрол зона Есекибо след среща между техните държавни глави в Сейнт Винсент и Гренадини.

Регионът от 160 000 квадратни километра обикновено се признава за част от Гвиана, но през последните години Венецуела възроди претенциите си за територията и офшорните зони след големи открития на нефт и газ.

Двете страни заявиха в съвместно изявление, че "няма да заплашват или използват сила една срещу друга при никакви обстоятелства" и "ще се въздържат, независимо дали с думи или дела, от ескалация на всеки конфликт или несъгласие".

Напрежението се повиши рязко този месец, след като гласоподавателите на венецуелски референдум подкрепиха ход за превръщането на района Есекибо в нов венецуелски щат.

Коя нация контролира Есекибо „не подлежи на обсъждане, преговори или обсъждане“, казаха от правителството на Гвиана малко преди срещата на президента на страната Ирфаан Али с президента на Венецуела Николас Мадуро.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини