Отидете към основна версия

1 097 9

Холандските доставки на части за изтребители F-35 за Израел ще могат да продължат

  • израел-
  • изтребители-
  • доставки-
  • f-35-
  • холандски-
  • нидерландия-
  • хага

От Хага заявиха, че трябва да оставят на холандското правителство голяма степен на свобода

Снимка: Shutterstock

Холандски съд отхвърли в петък исканията на правозащитни организации да блокират холандското правителство да изнася части за изтребители F-35 в Израел, които според тях дават възможност за военни престъпления в обсадената Ивица Газа, цитирана от Ройтерс.

Съдиите от Окръжния съд в Хага заявиха, че трябва да оставят на холандското правителство голяма степен на свобода, когато става въпрос за претегляне на политически и политически въпроси при вземането на решения за износ на оръжие.

Правозащитните групи, които включваха холандския филиал на Oxfam, заявиха в твърдението си, че Израел използва самолети F-35, за които Холандия доставя резервни части при мащабни бомбардировки в Газа, които могат да представляват военни престъпления.

В първото решение за износ на оръжие за Израел от съд в световен мащаб, откакто атаките на палестинската войнствена групировка Хамас на 7 октомври предизвикаха война, холандските съдии установиха, че е вероятно F-35 да са допринесли за предполагаеми нарушения на законите на войната.

"За всеки, който е видял изображенията на въоръжения конфликт, чете новините за тях и чува коментарите на израелските министри за израелската реакция на терористичните атаки от 7 октомври, изглежда очевидно, че има нарушения на хуманитарното право", се казва в присъдата.

Израел отрича да е извършил военни престъпления при атаките си срещу Газа, които последваха трансграничното нападение на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 израелци и около 240 бяха взети за заложници.

"Бяхме успешни в смисъл, че твърденията на държавата, че не е имало нарушения в Газа, или не можем да преценим това, бяха изтрити от масата и (констатацията), че F-35 се използва във войната, е изключително важна", каза пред Ройтерс Лисбет Зегвелд, адвокат на правозащитните групи, добавяйки, че почти сигурно ще обжалва делото.

В Холандия се намира един от няколкото регионални склада на американски части за F-35, които след това се разпространяват в страни, които ги поискат, включително Израел в поне една пратка след атаките на 7 октомври.

Въпреки че съдиите заявиха, че е вероятно F-35 да са допринесли за евентуални военни престъпления, те добавиха, че съгласно условията на разрешението за износ на оръжие могат да се произнесат само по въпроса дали правителството е направило разумна оценка, като е позволило износът да продължи и заявиха, че няма възможност съдия да се намеси.

След атаките на 7 октомври израелските сили опустошиха голяма част от Газа, като близо 19 000 души бяха потвърдени мъртви, според палестинските здравни служители, а хиляди други се опасяват, че са погребани под развалините.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини