15 Декември, 2023 15:04 1 096 9

Холандските доставки на части за изтребители F-35 за Израел ще могат да продължат

  • израел-
  • изтребители-
  • доставки-
  • f-35-
  • холандски-
  • нидерландия-
  • хага

От Хага заявиха, че трябва да оставят на холандското правителство голяма степен на свобода

Холандските доставки на части за изтребители F-35 за Израел ще могат да продължат - 1
Снимка: Shutterstock

Холандски съд отхвърли в петък исканията на правозащитни организации да блокират холандското правителство да изнася части за изтребители F-35 в Израел, които според тях дават възможност за военни престъпления в обсадената Ивица Газа, цитирана от Ройтерс.

Съдиите от Окръжния съд в Хага заявиха, че трябва да оставят на холандското правителство голяма степен на свобода, когато става въпрос за претегляне на политически и политически въпроси при вземането на решения за износ на оръжие.

Правозащитните групи, които включваха холандския филиал на Oxfam, заявиха в твърдението си, че Израел използва самолети F-35, за които Холандия доставя резервни части при мащабни бомбардировки в Газа, които могат да представляват военни престъпления.

В първото решение за износ на оръжие за Израел от съд в световен мащаб, откакто атаките на палестинската войнствена групировка Хамас на 7 октомври предизвикаха война, холандските съдии установиха, че е вероятно F-35 да са допринесли за предполагаеми нарушения на законите на войната.

"За всеки, който е видял изображенията на въоръжения конфликт, чете новините за тях и чува коментарите на израелските министри за израелската реакция на терористичните атаки от 7 октомври, изглежда очевидно, че има нарушения на хуманитарното право", се казва в присъдата.

Израел отрича да е извършил военни престъпления при атаките си срещу Газа, които последваха трансграничното нападение на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 израелци и около 240 бяха взети за заложници.

"Бяхме успешни в смисъл, че твърденията на държавата, че не е имало нарушения в Газа, или не можем да преценим това, бяха изтрити от масата и (констатацията), че F-35 се използва във войната, е изключително важна", каза пред Ройтерс Лисбет Зегвелд, адвокат на правозащитните групи, добавяйки, че почти сигурно ще обжалва делото.

В Холандия се намира един от няколкото регионални склада на американски части за F-35, които след това се разпространяват в страни, които ги поискат, включително Израел в поне една пратка след атаките на 7 октомври.

Въпреки че съдиите заявиха, че е вероятно F-35 да са допринесли за евентуални военни престъпления, те добавиха, че съгласно условията на разрешението за износ на оръжие могат да се произнесат само по въпроса дали правителството е направило разумна оценка, като е позволило износът да продължи и заявиха, че няма възможност съдия да се намеси.

След атаките на 7 октомври израелските сили опустошиха голяма част от Газа, като близо 19 000 души бяха потвърдени мъртви, според палестинските здравни служители, а хиляди други се опасяват, че са погребани под развалините.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Войните Носят Смърт
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    госпожа Стоянова Извинявайте Няма Холандия а Има Нидерландия Моля За Извинение Не Се Заяждам Моля
  • 3 ВВП

    2 2 Отговор
    Ко ма греят холандските доставки. При мен кора яйца удари 600 рубли..оня ден един изперкал ми предлагаше кора за 100 рубли, ма язе не та не, ше чакам да падне ..ко да падне на дъртия коч...
  • 4 ФРАНЧЕСКО ФЙЕРГОЛИНИ ФИУ

    1 1 Отговор
    Ние си имаме чертежи за ф16
  • 5 ТрампЛин

    1 0 Отговор
    Ние си имаме хартиени ф 16.
  • 6 123

    1 0 Отговор
    Дрогаджиите от ниската земя са напушени винаги и ще ядът дървото ще им дойде времето
  • 7 Всичко е по план

    0 0 Отговор
    Хага да се готви за международния терорист Путин
  • 8 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Холандците са долна порода безскрупулни търгаши и майка си и бащи си ще продадат.
  • 9 Сатана Z

    0 0 Отговор
    Официалнотониме на Холандия вече е Нидерландия,но мисирката от къде да знае.