Отидете към основна версия

16 Декември, 2023 07:09, обновена 16 Декември, 2023 07:09 3 845 69

Израелската армия уби трима заложници в Газа по погрешка, Нетаняху е съкрушен

  • израел-
  • газа-
  • заложници-
  • убити-
  • бенямин нетаняху

Военните преценили, че тримата са врагове и открили огън по тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия по погрешка уби трима заложници, задържани в Газа, след като ги припозна като врагове, предаде sky.com.

Израелските отбранителни сили казаха, че жертвите, и тримата израелски мъже на около 20 години, са били убити по време на битка с бойци на Хамас в района на град Газа в Шиджая.

В изявлението си военните заявиха, че те „погрешно идентифицирали трима израелски заложници като заплаха. В резултат на това войските стреляха към тях и те бяха убити". Военните изразиха "дълбоко разкаяние" и каза, че "започна да преразглежда инцидента незабавно".

Жертвите са идентифицирани като Самер Талалка, 22, Йотам Хаим, 28, и Алон Шамриз, 26.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече смъртта им "непоносима трагедия" и обеща да продължи „с върховни усилия да върне всички заложници у дома безопасно“.

„Заедно с целия народ на Израел, свеждам глава в дълбока скръб и скърбя за смъртта на трима от нашите скъпи синове, които бяха отвлечени," каза Нетаняху.

„Сърцето ми е със скърбящите семейства в техния труден момент.“

Отделно израелски удар уби палестински журналист в южната част на ивицата Газа.

Хамас отвлече повече от 240 души при нападението си на 7 октомври, което предизвика войната. Повече от 100 заложници все още остават в плен, според израелските власти.

Демонстрации, призоваващи за безопасно завръщане на заложниците, се провеждат почти всеки ден в Израел - включително една в петък, където стотици протестиращи блокираха главната магистрала на Тел Авив.

Форумът на семействата на заложниците и изчезналите хора, който представлява семействата на заложниците, изрази своите съболезнования и отдаде почит на жертвите.

Ал Джазира съобщи, че в южната част на Газа израелски удар в град Хан Юнис е убил оператора Самер Абу Дакка и е ранил нейния главен кореспондент в Газа Ваел Дадух.

Дадух, ветеран от отразяването на войните Израел-Газа, чиято жена и деца бяха убити от израелски удар по-рано в настоящия конфликт, е ранен от шрапнел в дясната ръка.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.

Свързани новини