Отидете към основна версия

1 533 16

Афганистанските бежанци в Турция се страхуват от депортиране

  • афганистан-
  • бежанци-
  • турция

Турция не е мястото, където човек би искал да остане за постоянно, но е невъзможно да се върнем, казват те

Едрис Ниази имал "нормален живот" обратно в Кабул, работещ като държавен служител, но животът му се "преобръща" след като талибаните завзеха властта през 2021 г.

32-годишният Ниази сега работи като заварчик в турската провинция Кайсери „без бъдеще“ тъй като се страхува, че ще бъде депортиран в Афганистан, разказва VOA.

„Няма начин да се върна в Афганистан,“ каза Ниази. "Животът ми е в опасност и бих опитал каквото е необходимо, за да отида в трета страна, по законни или нелегални пътища."

Много образовани афганистанци като Ниази избягаха, след като Кабул падна в ръцете на талибаните.

Според ООН повече от 1,6 милиона афганистанци са избягали от август 2021 г., с което общият брой на афганистанските бежанци в съседните страни достига 8,2 милиона.

Повече от 300 000 афганистански бежанци живеят в Турция. Много от тях, като Ниази, се надяват да бъдат преместени в трета страна.

„Турция не е мястото, където човек би искал да остане за постоянно," каза Ниази. "Турция служи като мост" за бежанци, които се надяват да отидат в Европа.

Много афганистански семейства в Турция чакат за презаселване в трети страни от години.

Мунир Мансури, който бяга със семейството си в Турция през 2016 г., все още чака да бъде преместен в трета страна.

„Опитахме, но усилията ни все още не са дали резултати," каза Мансури, който работел като журналист в Ariana TV в Афганистан.

„Тук, в Турция, не можем да работим по професията си. Това е различна страна с различна култура и език," каза той.

Той се страхува от депортиране, тъй като животът му би бил в опасност в Афганистан.

„Страх ме е да не ме депортират. Получих заплахи, защото водех музикално предаване в Афганистан, преди да дойда в Турция," добави той.

Али Хикмат, съоснователят на Асоциацията за солидарност на афганистанските бежанци, каза пред VOA, че само за една седмица през ноември „Турция арестува 820 афганистанци в източната част на Турция и ги депортира по въздух в Кабул.

Хикмат добави, че афганистанците биват изтласквани обратно към Иран през сухопътната граница.

Въз основа на информацията, предоставена от турските власти, Human Rights Watch съобщи, че Турция е депортирала 44 768 афганистанци по въздух в Кабул през първите осем месеца на 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: