Отидете към основна версия

4 553 122

Украинският генерален щаб отложи контранастъплението

  • русия-
  • украйна-
  • контранастъпление

Това твърдят източници на германското издание Bild

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинският генерален щаб реши да преразгледа военната стратегия и засега да отложи опитите за завладяване на нови територии от руската армия, съобщава германският вестник Bild, позовавайки се на свои източници.

Според нейната информация, новата основна цел на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е да нанесе възможно най-много щети на личния състав на противника. Според Bild най-високият приоритет за украинските въоръжени сили „дори не е отбраната на сегашната фронтова линия, а премахването на възможно най-много руски войници с минимални загуби за собствените ни сили“.

„Нашата цел е да постигнем най-положителното съотношение на загуби“, каза един от украинските офицери пред изданието. „Ако съотношението е 10 към 1 в наша полза, ще продължим да се защитаваме, ако съотношението е едно към едно, ще отстъпим“, добави той. Друг източник на вестника в украинските въоръжени сили потвърди, че „сега няма повече натиск или нужда да се форсират нещата, целта е просто да се нанесат максимални загуби на противника. Заемането на позиции няма значение, важното е повече украинци да останат живи“, каза източникът.

„Това, което виждаме, е контролирано отстъпление с боеве“, цитира Bild бивш военен съветник на една от западните страни, съветвал украинските въоръжени сили. Според него украинците създават минни полета при отстъпление. Зад подобна стратегия се крие „надеждата, че кулминацията ще бъде достигната, когато руската офанзива изчезне“. След това украинските въоръжени сили може да се опитат отново да завземат инициативата, като получат от Запада оръжия, които коренно ще променят ситуацията на бойното поле, например крилати ракети ATACMS или Taurus, самолети F-16 или JAS 39.

Както пише Bild, сред войниците от украинските въоръжени сили промяната в стратегията на Генералния щаб уж вече е предизвикала облекчение.

От началото на юни украинската армия прави неуспешни опити за настъпление. Според ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу за 6 месеца Киев е загубил повече от 125 000 души и над 16 000 оръжия. Руската страна многократно е подчертавала, че офанзивата не е донесла значителни резултати за Украйна. През последните седмици на Запад и в самия Киев многократно се заявяваха, че контранастъплението не е било достатъчно успешно и че ситуацията на фронта е задънена за украинската страна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: