Отидете към основна версия

2 047 50

Унгария: Въпросът за присъединяването на Украйна към ЕС няма да бъде решен без наше съгласие

  • унгария-
  • украйна-
  • членство-
  • ес

В общността няма консенсус по този въпрос

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Въпросът за приемането на Украйна в Европейския съюз може да бъде решен само със съгласието на Унгария, а в общността няма консенсус по този въпрос. Това заяви политическият съветник и съименник на унгарския премиер Балаш Орбан в неделната програма на радиостанция Кошут.

"Въпросът за присъединяването на Украйна към Европейския съюз, разбира се, все още не е решен. Известно е, че в ЕС няма единство по този въпрос; това единство престана да съществува", каза той.

Орбан подчерта, че по време на преговорите с Украйна ще се изисква единодушно вземане на решения поне още 75 пъти и „този процес не може да продължи без съгласието на Унгария“. „В крайна сметка унгарският парламент също трябва да има последната дума“, добави съветникът на премиера, като припомни, че ако някога бъде постигнато споразумение за приемане на Украйна в ЕС, то ще трябва да бъде ратифицирано от законодателните органи на всичките 26 страни на Общността.

Орбан отбеляза, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел Унгария се е противопоставила на започването на преговори с Украйна, но не е успяла да убеди другите, че е правилно. Според него други страни са твърдяли, че трябва да бъде изпратен „положителен сигнал“ на Украйна и са признали, че във всеки случай консултациите с нея ще отнемат много време. "Изразихме нашето несъгласие и позволихме на 26-те страни членки да вземат това решение", каза съветникът на премиера.

Той потвърди, че Унгария остава убедена, че Украйна не е готова за преговори за присъединяване, тъй като не е изпълнила условията, поставени за това от Европейския съюз. Унгарското правителство смята, че все още не е дошло времето за такъв диалог.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: