Отидете към основна версия

1 138 27

WSJ: Не се очаква финансова помощ от САЩ за Украйна до края на годината

  • украйна-
  • сащ-
  • финансова помощ

На 17 декември преговарящите в Сената не успяха да постигнат съгласие относно мерките за сигурност на границата

Снимка: Shutterstock

До края на текущата година не се очаква Украйна да получи финансова помощ от САЩ. Въпросът дали такава ще бъде предоставена през следващата година остава без отговор. Това коментират от американския вестник The Wall Street Journal.

Вестникът припомня, че на 17 декември преговарящите в Сената не успяха да постигнат съгласие относно мерките за сигурност на границата, които републиканците изискват като условие за приемане на ново финансиране за Украйна. Това допълнително намалява шансовете за гласуването на помощта до края на 2023 година.

Изданието отбелязва, че преговорите са възобновени този месец, след като републиканците в Сената блокираха законопроект за чуждестранна помощ на стойност 110,5 милиарда долара, който включваше помощ за Украйна и Израел. Личното обръщение на украинския президент Володимир Зеленски към сенаторите и председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън предизвика съчувствие, но не промени мнението им, че проблемът с границата на САЩ трябва да бъде разрешен в тандем с Украйна, на фона на исторически нива на нелегална миграция, цитирана от Фокус.

Но това е само едната страна на монетата – през следващата година в САЩ започва президентската кампания и за републиканците е изгодно да подчертаят провала на настоящия държавен глава Джо Байдън в Украйна. И отказът да се отпуснат средства за Киев идеално се вписва в тази тактика, пише вестникът. Освен това кампанията срещу сина на Байдън - Хънтър, е изградена именно около казуса с украинската корупция, дори в по-голяма степен, отколкото около темата за укриването на данъци, добави Фокус.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: