Отидете към основна версия

27 396 76

Френски сенатор: Снабдяването на Украйна с повече боеприпаси и дронове е „спешна необходимост“

  • седрик перин-
  • франция-
  • украйна-
  • дронове

Като се борят за своята земя, украинците се борят и за сигурността на цяла Европа, заяви Седрик Перин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставянето на повече боеприпаси и безпилотни самолети за Украйна е „спешна необходимост“, каза председателят на комисията по отбрана на френския сенат Седрик Перин пред AFP в петък след завръщането си от мисия за установяване на ситуацията в Киев.

„Основният урок, който научихме от това пътуване, е спешната необходимост да им осигурим боеприпаси и дронове", каза той, след като прекара една седмица в Полша и Украйна с делегация от френски сенатори, за да потвърди в Киев солидарността и подкрепата на Франция с наближаването на втората годишнина от руската агресия.

Руснаците се опитват да ги изтощят, като изстрелват хиляди 155-милиметрови снаряди всеки ден на бойното поле и понякога жертват хиляди дронове на ден" срещу украинците, твърди Седрик Перин, чиято делегация разговаря с министъра на отбраната Рустем Умеров, ръководителя на военното разузнаване Кирил Буданов и дипломатическия съветник на президента Володимир Зеленски, Игор Жовква.

"Като се борят за своята земя, украинците се борят и за сигурността на цяла Европа. Историята се пише от победителите. Ако Владимир Путин победи, той ще наложи своите правила на играта," предупреждава сенаторът, който призовава френската отбранителна индустрия да се мобилизира.

Франция произвежда 20 000 155 mm снаряда годишно, не можем да бъдем доволни от това, коментира той, докато Париж поиска от производителите да се поставят в логиката на "военна икономика" за да могат да доставят боеприпаси на Украйна и да попълнят френските запаси. Законът за военното програмиране 2024-30 предвижда удвояване на бюджета, предназначен за боеприпаси, до 16 милиарда евро, но трябва да видим ефекта,“ настоява той. Ние сме в процес на промяна на софтуера, но е спешно," той казва.

Комисията по външни работи и отбрана на Сената ще публикува доклад за мисията в Украйна на 17 януари.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: