Отидете към основна версия

1 587 15

Виена отпразнува Коледа в условията на повишена опасност от терористични атаки

  • австрия-
  • виена-
  • свети стефан-
  • катедрала-
  • полиция-
  • тероризъм

Гостите на социални събития се насърчават да носят документи за самоличност и да бъдат подготвени да преминат проверка за сигурност

Снимка: Shutterstock

Десетки хора се събраха на коледните базари и църковните квартали във Виена въпреки полицейските съобщения за повишена терористична заплаха. Обстановката по безснежните улици на града е спокойна.

В събота германският портал Focus-online съобщи, че ислямистка терористична клетка е планирала терористични атаки в няколко европейски града. Екстремисти може да се насочат към църкви в Кьолн, Виена и Мадрид по време на коледните служби. Полицията във Виена задържа четирима души, но не откри доказателства, които да показват подготовката на терористични атаки в града в близко бъдеще.

Полицията предупреди предварително за засилени мерки за сигурност заради повишената терористична заплаха. По нейна информация по време на празниците има много сигнали за нападения над участници в религиозни събития. Често е трудно да забележите служители на реда в тълпа на улицата. От полицията не съобщават колко служители ще осигуряват охраната през празниците. Според местни медии по улиците дежурят и цивилни служители на реда.

Коледните служби в неделя преминаха без инциденти. Близо до катедралата "Св. Стефан", където според съобщения в медиите може да е планиран терористичен акт, дежурят полицаи с автомати и каски. Гостите на социални събития се насърчават да носят документи за самоличност и да бъдат подготвени да преминат проверка за сигурност.

За опозицията тази ситуация стана причина за пореден път да критикува миграционната политика на сегашното правителство на консервативната Австрийска народна партия и Зелените. "Сега Свети Стефан се е превърнал в крепост, охранявана от маскирани полицаи с картечници. Трагедия. Трябва да пазим границите, а не да поставяме огради на коледния базар", каза Доминик Кнеп, ръководител на виенския клон на дясното крило на Австрийската партия на свободата, написа в X (бивш Twitter).

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: