Отидете към основна версия

7 567 28

Япония започва консултации със САЩ за прехвърлянето на ракети Patriot

  • япония-
  • сащ-
  • patriot

Първите разговори са насрочени за началото на 2024 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представители на Япония и САЩ ще започнат консултации в началото на 2024 г. по въпроса за предаването на американската страна на ракетите, с които японските въоръжени сили разполагат за системите за противоракетна отбрана Patriot, съобщи телевизионният канал NHK.

На първо място се планира да започне координиране на доставката на ракети PAC-2, предназначени главно за прихващане на самолети и крилати ракети. В бъдеще Япония ще доставя на САЩ ракети PAC-3, използвани за противодействие на балистични ракети.

На 22 декември японското правителство облекчи правилата за износ на отбранителна техника, позволявайки на ракетите Patriot да бъдат изпратени до САЩ и 155 мм артилерийски снаряди до Обединеното кралство. Дотогава Токио можеше да изнася само компоненти за отбранително оборудване за САЩ. Облекченията ще позволят доставката на готово оборудване в страни, които са издали лицензи за производство.

Поправките не позволяват пряко реекспорта на доставено оборудване за трети страни, участващи във въоръжения конфликт, но ще направят възможно попълването на запасите в складовете, които бяха намалени поради помощта на Киев. Освен това Съединените щати ще могат да изнасят свои собствени ракети Patriot не само в Украйна, но и на партньори в Европа, които прехвърлят оръжията си в Киев. Следователно военната подкрепа за Украйна ще бъде непряка. Както съобщи японското външно министерство, правителството на САЩ трябва да получи предварителното съгласие на Токио за прехвърляне на японски ракети Patriot на трети страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: