Отидете към основна версия

2 188 57

Украинските депутати нямат право да коментират закона за мобилизация

  • украйна-
  • депутати-
  • рада-
  • закон-
  • мобилизация

Долната пределна възраст за мобилизация, според законопроекта, се намалява от 27 на 25 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководството на управляващата в Украйна партия "Слуга на народа" не препоръчва на депутатите от Върховната рада да се изказват публично и да коментират новия законопроект за мобилизация, съобщава украинското издание Strana.ua, позовавайки се на източници в парламентарната фракция на партията.

В сряда украинската версия на списание Forbes, позовавайки се на източници в парламента, съобщи, че новият законопроект за мобилизацията в Украйна най-вероятно ще бъде изпратен за преразглеждане поради редица спорни въпроси, докато Върховната рада планира да приеме документа от края на януари или началото на февруари 2024 г.

"Ръководството на партията наистина не препоръчва да се говори за законопроекта за мобилизация. Сега имаме неофициално правило: ние сме встрани, нека военните говорят. Във всеки момент можем да играем на "доброто ченге", цитира изданието източника както се казва.

Друг депутат, говорещ при условие за анонимност, отбеляза, че няма пряка забрана, но има „препоръка с предупреждение“, че комуникацията по този проект е „изпълнена с последствия“. Друг парламентарист каза, че след публикуването на документа той е бил много "притеснен за личната си безопасност" и се е страхувал да се яви в своя избирателен район, защото "никой не харесва" законопроекта.

В същото време депутат, близък до ръководството на фракцията, смята, че ако се наложи, ще намерят гласове за мобилизационния законопроект. "Просто ще има малко по-различна, предварително подготвена презентация за обществото, плюс някои уточнения и корекции, но все пак в крайна сметка ще трябва да стигнем до нещо. До какво, засега нито ние, нито тези над нас имаме отговор“, подчерта източникът.

В понеделник украинското правителство внесе в парламента законопроект за мобилизацията. В него по-специално се предлага да се премахне военната служба, отлагането на мобилизацията на инвалидите от трета група, да се задължат военнослужещите да се регистрират в електронния акаунт на наборника, да преминават медицински преглед и да се явяват при повикване на военен отчет и служба по вписване в часа и на мястото, посочени в призовката. Документът също така задължава всички военнослужещи да се явят във военната служба в срок до 60 дни от датата на обявяване на мобилизацията или в рамките на 20 дни от датата на нейното продължаване, независимо от получаването на призовката. Долната пределна възраст за мобилизация, според законопроекта, се намалява от 27 на 25 години.

От 24 февруари 2022 г. в Украйна е въведен режим на военно положение, на следващия ден Владимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация. Забранява се напускането на Украйна на мъже на възраст от 18 до 60 години по време на военно положение. През октомври списание Time, позовавайки се на сътрудник на Зеленски, съобщи, че редиците на украинските войски са станали толкова редки, че службите за военна регистрация и набор са били принудени да мобилизират хора на средна възраст 43 години. На свой ред New York Times съобщи по-рано, че Украйна се стреми да привлече повече жени в армията, което показва огромни загуби във въоръжените сили на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: