Отидете към основна версия

1 659 22

Израелски удари убиха десетки палестинци в Газа

  • израел-
  • газа-
  • убити-
  • палестинци

Тел Авив разширява въздушната и сухопътната си офанзива

Израелските сили бомбардираха градове и бежански лагери в Газа в четвъртък, убивайки десетки хора в разширяваща се въздушна и сухопътна офанзива срещу Хамас, която принуди още хиляди да напуснат домовете и убежищата през последните дни, предаде Асошейтед прес.

Израелски въздушен удар срещу дом в северния град Бейт Лахие — една от първите цели на наземната инвазия, започнала през октомври — погреба най-малко 21 души, включително жени и деца, според член на семейството.

Басел Кейр ал-Дин, журналист от местна телевизионна станция, каза, че ударът е сринал семейната му къща и е нанесъл сериозни щети на три съседни къщи. Той каза, че 12 членове на семейството му, включително три деца на 2, 7 и 8 години, са били погребани и се смятат за мъртви и че девет съседи са изчезнали.

В централната част на Газа израелски военни самолети и артилерия удариха изградените бежански лагери Бурейдж и Нусейрат, изравнявайки сградите, казаха местни жители. Израел каза тази седмица, че ще разшири наземната си офанзива в централната част на Газа. Израелската армия обикновено започва вълни от въздушни удари и обстрели, преди да нахлуе с войски и танкове.

Болница в близкия град Дейр ал-Балах е приела телата на 25 души, убити през нощта, включително пет деца и седем жени, показват болнични записи в четвъртък. През цялата нощ можеха да се чуят непрекъснати експлозии в града, където стотици хиляди хора потърсиха подслон, като много от тях спят на тротоарите.

“Това беше още една нощ на убийства и кланета,” каза Саид Мустафа, жител на лагера Нусейрат. Той каза, че хора все още плачат под развалините на къща, ударена в сряда от въздушен удар.

“Не можем да ги измъкнем. Чуваме писъците им, но нямаме оборудване,” каза той.

По-на юг, в Хан Юнис, Палестинският червен полумесец каза, че удар близо до болницата Ал-Амал е убил най-малко 10 души и ранил други 12. Голяма част от населението на града е напуснало, но мнозина се укриват близо до Ал- Амал и друга болница, надявайки се, че ще бъдат пощадени от бомбардировката.

Удар в четвъртък вечерта разруши жилищна сграда в град Рафах, в най-южния край на Газа, убивайки най-малко 23 души, заявиха от близката болница Ал-Кувейт.

Извън Газа израелските сили за сигурност застреляха и убиха палестинец, който според тях излязъл от колата си и намушкал двама служители по сигурността на контролно-пропускателен пункт между Западния бряг и Източен Йерусалим.

Окупираният Западен бряг претърпя скок на насилие от 7 октомври, като повече от 300 палестинци бяха убити при безредици и сблъсъци с израелските сили.

Рами Абу Мосаб, който живее в бежанския лагер Бурейдж, каза, че хиляди хора са напуснали домовете си през последните дни заради интензивната бомбардировка. Той планира да остане там, защото никъде в Газа не е безопасно.

„По-добре да умреш в дома си", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.

Свързани новини