Отидете към основна версия

1 978 38

Нетаняху: Войната ще продължи много месеци

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Бием се на всички фронтове, заяви премиерът на Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в телевизионно обръщение в събота, че неговата страна се бие на "всички фронтове" във войната срещу "Хамас", която според него ще продължи още много месеци, докато не бъде постигната победа, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Неговото изявление идва в момент, когато Израел навлезе в 13-ата седмица от войната си срещу палестинските бойци на "Хамас" в Ивицата Газа, която предизвика атаки срещу него от други групировки, свързани с Иран, в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Нетаняху също така каза, че граничната зона между Ивицата Газа и Египет трябва да бъде под контрола на Израел, като прогнозира, че войната в палестинския анклав и на други регионални фронтове ще продължи още много месеци.

"Филаделфийският коридор – или по-правилно казано, южната спираща точка на Газа – трябва да бъде в наши ръце. Той трябва да бъде затворен. Ясно е, че всяко друго споразумение не би осигурило демилитаризацията, която търсим", посочи той.

"Войната е в разгара си. Ние се бием на всички фронтове. Постигането на победа ще изисква време. Както каза началник щаба на армията, войната ще продължи още много месеци", отбеляза Нетаняху.

Той също така отправи рядка заплаха да атакува Иран директно през почти ежедневната размяна на огън през израелско-ливанската граница.

"Ако групировката "Хизбула" разшири военните действия, ще понесе удари, за които не е и мечтала – както и Иран", каза Нетаняху, но без да дава подробности, предаде Ройтерс.

Междувременно сирийското министерство на отбраната съобщи, че Израел е извършил въздушен удар срещу летището на Алепо.

Според министерството "Израел е извършил въздушна агресия от посоката на Средиземно море, западно от Латакия, насочена към редица точки южно от град Алепо", добавяйки, че ударът е причинил щети.

Израел бомбардира сирийското международно летище Алепо четири пъти след ескалирането на конфликта с "Хамас", напомня Ройтерс.

В Йерусалим израелски военен говорител отказа коментар на това изявление.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.

Свързани новини