Отидете към основна версия

1 112 13

Тайван твърди, че е засякъл два китайски балона над своето въздушно пространство

  • тайван-
  • засякъл-
  • китайски балон-
  • въздушно пространство

Китайските балони станаха чувствителна политическа тема след февруари миналата година

Снимка: БГНЕС

Тайванското министерство на отбраната съобщи днес, че е засякло два китайски балона, прекосили тази нощ средната линия в Тайванския проток между острова и континентален Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двата аеростата преминаха тази граница в различни точки вчера - единият близо до град Чъаи в западната част на острова, а другият на север от Килун. Графика, предоставена от министерството, показва, че първият балон прелетя над острова, движейки се на изток.

И двата аеростата са се движили на височина от около 9-10 километра и след това са продължили на североизточна траектория, преди да изчезнат, според официално съобщение на министерството.

От миналия месец, в Тайван се наблюдават китайски балони, което съвпада с подготовката за предстоящите президентски избори на 13 януари.

На 8 и 18 декември вече беше съобщено, че китайски балони прекосяват средната линия в Тайванския проток.

Китайските балони станаха чувствителна политическа тема след февруари миналата година, когато САЩ свалиха балон, прелетял над територията им, който беше определен като шпионски. В отговор, Пекин твърди, че става въпрос за граждански дирижабъл, отклонил се от предвидения маршрут. През последните години, Китай увеличава военния и политически натиск върху Тайван, който е обект на териториални претенции от страна на Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини