Отидете към основна версия

3 589 56

Въздушен удар в Багдад: Убит е водач на подкрепяна от Иран милиция

  • сащ-
  • ирак-
  • багдад-
  • американски власти-
  • нанесен удар-
  • иракска милиция

Атаката бе извършена на фона на нарастващото регионално напрежение, подхранвано от войната между Израел и "Хамас"

Снимка: Shutterstock

При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна от Иран милиция в центъра на Багдад днес беше убит неин високопоставен командир, съобщиха представители на милицията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Атаката бе извършена на фона на нарастващото регионално напрежение, подхранвано от войната между Израел и "Хамас", и опасенията, че тя може да се разпространи в околните държави. Ударът освен това съвпада с настояването на представители на иракските власти водените от САЩ коалиционни сили да напуснат страната, отбелязва АП.

Народните мобилизационни сили (НМС) - коалиция от милиции, която номинално е под контрола на иракската армия - обявиха в изявление, че заместник-ръководителят на операциите им в Багдад Мущак Талеб ас Саиди, или "Абу Таква", е бил убит "в резултат на бруталната американска агресия".

Засега не е ясно кой е нанесъл удара.

Иракската армия каза в изянление, че "държи международните коалиционни сили отговорни за това непровокирано нападение срещу иракски орган за сигурност, действащ в съответствие с правомощията, предоставени му от главнокомандващия въоръжените сили".

Представители на американската армия и посолството в Багдад засега не са отговорили на запитванията на АП за коментар.

Един от източниците от милицията каза, че Ас Саиди е вкарвал кола в гаража на неин щаб, когато автомобилът е бил поразен. При удара е бил убит още един представител на милицията.

Около мястото на атаката на улица "Палестина" в Багдад е разположена засилена охрана, а на журналистите от Асошиейтед прес не е било позволено да се приближат до района.

От началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври група подкрепяни от Иран милиции, наричащи себе си "Ислямска съпротива в Ирак", са извършили повече от 100 нападения срещу бази, в които се намират американски войници, в Ирак и Сирия.

Групата заявява, че нападенията са отмъщение за подкрепата на Вашингтон за Израел във войната срещу "Хамас", в която са били убити повече от 20 000 души в ивицата Газа, и че целта им е да изтласкат американските сили от Ирак.

Нападението в днес вероятно ще засили призивите за напускане на американските войски, отбелязва АП.

Миналата седмица премиерът на Ирак Мохамед Шиа ас Судани, който дойде на власт с подкрепата на политически фракции, свързани с Иран, но също така се опитва да поддържа добри отношения със САЩ, заяви, че неговото правителство "пристъпва към прекратяване на присъствието на силите на международната коалиция".

Ударът идва два дни след като при предполагаем удар на израелски безпилотен самолет в покрайнините на Бейрут беше убит заместник-лидерът на "Хамас" Салех ал Арури.

Запитан дали Израел има участие в днешния удар в Багдад, говорител на израелската армия отказа коментар.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания