Отидете към основна версия

1 489 30

Нападението в училището в Айова: Шестима души са простреляни, един шестокласник е загинал

  • нападение-
  • училище-
  • стрелба-
  • простреляни-
  • загинал-
  • айова

Заподозреният е идентифициран като Дилън Бътлър е 17-годишен ученик

Снимка: Shutterstock

Ученик е застрелял шестима души, един от които смъртоносно, в гимназия в американския щат Айова, след което се е самоубил в първия ден от ваканцията, съобщи полицията, цитирана от Би Би Си.

Полицията съобщи, че разследващите са открили самоделно взривно устройство в гимназията "Пери" и са го обезопасили.

Петима от простреляните са ученици, а един е училищен администратор.

Загиналият ученик е бил в шести клас, който е за 11-12-годишни.

Съобщенията за активен стрелец са постъпили в 07:37 ч. местно време, a първият полицай е достигнал до мястото в рамките на няколко минути, съобщиха от полицията.

Говорейки пред репортери след стрелбата, помощник-директорът на отдела за криминални разследвания в Айова Мич Мортведт заяви, че служителите, отзовали се на мястото, бързо са открили заподозрения, който според тях се е самоубил.

В четвъртък вечерта членове на общността се събраха в парка Уиз със свещи за бдение в памет на жертвите.

По-късно заподозреният е идентифициран като Дилън Бътлър, 17-годишен ученик. По данни на полицията той е бил въоръжен с пушка-помпа и малокалибрен пистолет.

Г-н Мортведт заяви също, че заподозреният е "направил редица публикации в социалните мрежи по време на и около стрелбата".

Един от ранените е в критично състояние, а състоянието на четирима е стабилно, добави г-н Мортведт.

По-рано през деня шерифът на окръг Далас Адам Инфанте заяви пред репортери, че поради ранния час "за щастие в сградата е имало много малко студенти и преподаватели, което според мен е допринесло за добрия изход".

Градчето Пери има по-малко от 10 000 жители и се намира на около 40 мили (64 км) северозападно от столицата на щата Айова - Де Мойн.

Престрелката се случва дни преди началото на изборите в Айова на 15 януари, с които започва процесът на първичните избори на републиканците през 2024 г.

Стрелбата става в момент, в който един от кандидатите, републиканецът Вивек Рамасвами, е трябвало да води предизборна кампания в Пери. Събитието беше отменено и заменено с молитва и дискусия между г-н Рамасвами и местните жители.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Свързани новини