Отидете към основна версия

1 171 16

Аналена Бербок се срещна с израелския външен министър Кац

  • аналена бербок-
  • кац-
  • израел-
  • германия

Той ѝ благодари за подкрепата на Германия за страната му

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок снощи се срещна с новия си израелски колега Израел Кац в Йерусалим, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кац ѝ благодари за подкрепата на Германия за Израел и за ангажимента за освобождаване на заложниците в ивицата Газа, съобщи канцеларията му. Благодарността се отнася и за регионалните усилия за отстраняване на ливанската шиитска групировка "Хизбула" от границата с Израел, се казва още в изявлението на канцеларията.

Това е четвъртото посещение на Бербок в региона след атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври.

На срещата ѝ с израелския външен министър присъстваха и роднини на заложници, които все още са държани в ивицата Газа.

Кац заяви, че също така е поискал от Бербок подкрепа във връзка по думите му "абсурдното" дело на Република Южна Африка срещу Израел, заведено в Международния съд в Хага.

Високопоставеният израелски дипломат също така похвали забраната, която Германия наложи върху дейността на ислямистката организация "Хамас".

Междувременно Бербок заяви, че Германия вече е готова да разреши по-нататъшни продажби на изтребители "Юрофайтър" (Eurofighter) на Саудитска Арабия, въпреки че германско вето блокира договор за продажба, подписан преди няколко години, предаде Франс прес.

"Не смятаме германското правителство да се противопоставя на обмисляната от страна на Великобритания продажба на още изтребители "Юрофайтър" за Саудитска Арабия", заяви германската министърка пред репортери в Израел, подчертавайки конструктивната роля на Рияд в кризата със сигурността в Близкия изток след нападението на "Хамас" срещу Израел.

Изтребителят "Юрофайтър" е съвместен проект на Великобритания, Германия, Италия и Испания, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.

Свързани новини