Отидете към основна версия

1 050 15

ОССЕ разкритикува отказа на Беларус да допусне наблюдатели на изборите

  • оссе-
  • избори-
  • беларус

Парламентарният вот в страната ще се проведе през февруари

Снимка: БНР

Висш трансатлантически регулатор за наблюдение на сигурността и правата на човека разкритикува отказа на Беларус да допусне групата да наблюдава парламентарния вот и заяви, че това противоречи на международните задължения на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Беларуски власти съобщиха вчера, че няма да поканят наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да следят парламентарните и местните избори, които ще се произведат в страната през февруари.

Беларус е страна членка на ОССЕ и членовете на групата от десетилетия са единствените международни наблюдатели, които следят отблизо изборите в Беларус. ОССЕ каза, че това решение е в разрез с ангажиментите, които Беларус има като страна членка на организацията.

Матео Мекачи, ръководител на Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека, каза, че отказът на Беларус "ще попречи на гражданите в страната и на институциите да извлекат полза от безпристрастната, прозрачна и всеобхватна оценка".

"Това нарушава споразуменията, сключени с Беларус, и се противопоставя както на принципите, така и на духа за сътрудничество, на които е основана ОССЕ", каза той.

Отказът на Беларус да позволи наблюдение от страна на ОССЕ е поредният ход на авторитарния президент Александър Лукашенко, за да затвърди почти 30-годишното си управление, отбелязва АП.

Парламентарните избори на 25 февруари ще бъдат първите след спорните президентски избори през 2020 г., на които Лукашенко спечели шестия си мандат като държавен глава и които предизвикаха вълна от протести в страната. Тогава правителството на Лукашенко отвърна с жестоко потушаване на протестите, като арестува над 35 000 души, а много от тях бяха подложени на побой от страна на полицията и бяха принудени да напуснат страната.

Тазгодишните избори ще се произведат на фона на продължаващи репресии, като в момента около 1500 политически затворници остават зад решетките, включително лидери на опозиционни партии, известни застъпници за правата на човека, както и носителят на Нобелова награда за мир от 2022 г. Алес Бяляцки.

Беларуски власти осъществиха "повторно регистриране" на политически партии, упражняващи дейност в страната с 9,5 милиона души население, и предоставиха пълномощия само на четири проправителствени партии от общо 15-те в началото на годината. Опозиционни политици не се очаква да се явят на изборите.

Лидерката на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановская, която е в изгнание в съседна Литва, призова беларусите да протестират срещу вота, който тя нарече "фарс без международно наблюдение."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: