Отидете към основна версия

2 669 29

19 украинци са се удавили в Тиса, бягайки от мобилизация

  • украинци-
  • мобилизация-
  • тиса-
  • война

Реката разделя Украйна и Румъния

Най-малко 19 мъже, опитващи се да избягат от мобилизация в Украйна, са се удавили в река Тиса на румънската граница от февруари 2022 г. Това съобщи украинската държавна гранична служба.

"Затова ви молим да не вярвате на измамници, които твърдят, че преминаването на границата ще бъде безопасно, и да не се излагате на опасност“, се казва в изявление в канала на ведомството в Telegram.

В сряда граничарите са извадили полумъртъв мъж от реката. Той казал, че е платил 5 хиляди долара за помощ при преминаване на границата, но вместо „обещаното официално преминаване на границата през ГКПП, "бизнесмените" предложили на мъжа да премине Тиса по тъмно“.

Общата мобилизация беше обявена в Украйна през февруари 2022 г. и оттогава беше удължавана няколко пъти. В социалните мрежи редовно се появяват видеоклипове, в които военни комисари се опитват със сила да връчват призовки по улиците, в градския транспорт или във фитнес залите, а много мъже, според съобщения в медиите, не напускат домовете си с месеци.

Миналия декември Зеленски каза, че военното командване изисква още 500 хиляди души да бъдат призвани в армията. При тези условия във Върховната рада беше внесен законопроект за мобилизация, който предлага затягане на мерките срещу лицата, които не се явяват по призовка във военната служба за регистрация и записване, и значително намаляване на броя на категориите лица, имащи право на отсрочка. След като този законопроект се появи в пресата, на контролно-пропускателните пунктове на границата със страните от ЕС се образуваха опашки от желаещи да напуснат Украйна, а в социалните мрежи се появи информация, че хората с увреждания от трета група, многодетните бащи и някои категории шофьори са със забране за напускане, предаде ТАСС.

 

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: