Отидете към основна версия

1 596 23

Искат смъртно наказание за стрелеца от Бъфало, убил 10 чернокожи в супермаркет ВИДЕО

  • бъфало-
  • сащ-
  • убиец-
  • присъда

18-годишният Пейтън Джендър извършил клането от омраза и чувство на превъзходство

Федералните прокурори ще поискат смъртно наказание срещу вече 20-годишния Пейтън Джендрън, който уби 10 чернокожи при масова стрелба в супермаркет в Бъфало през 2022 г., предаде CBS.

Младият мъж бил мотивиран от омраза към чернокожите и вярвал в превъзходството на бялата раса. Той вече излежава доживотна присъда.

Министерството на правосъдието предаде, че "Съединените щати вярват, че обстоятелствата са такива, че смъртната присъда е оправдана."

В Ню Йорк няма смъртно наказание, но Министерството на правосъдието имаше възможност да поиска смъртно наказание в отделно федерално дело за престъпления от омраза. Стрелецът бе обещал да се признае за виновен по това дело, ако прокурорите се съгласят да не искат смъртно наказание.

В петъчното съобщение, обявяващо решението да се иска смъртно наказание, Трини Рос, американският прокурор за западен Ню Йорк, посочи планирането, свързано с стрелбата, включително избора на място - посещаван пазар в предимно черния квартал East Side на града, което според нея имало за цел да "увеличи максимално броя на чернокожите жертви"

Роднини на жертвите изразиха смесени мнения дали смятат, че федералните прокурори трябва да налагат смъртно наказание. След среща с прокурорите часове преди изслушването в петък по делото някои членове на семействата на жертвите споделиха своите мисли.

„Не съм разочарован от решението.... Щеше да ме удовлетвори повече, ако знаех, че ще прекара остатъка от живота си в затвора, заобиколен от себеподобни", каза Марк Тали, чиято 63-годишна майка Джералдин Тали беше убита.

„Бих предпочел той да прекара остатъка от живота си в затвора, страдайки всеки ден," добави той.

Адвокатът на защитата Соня Зоглин каза, че са "дълбоко разочаровани" с решението и подчерта, че той е бил на 18 години, когато е извършил клането.

На 14 май 2022 г. стрелецът нападна клиенти и служители с полуавтоматична пушка в супермаркета, след като шофира на повече от 200 мили от дома си в провинциалния Конклин, Ню Йорк.

Жертвите, които бяха на възраст от 32 до 86 години, включваха осем клиенти, охраната на магазина и църковен дякон. Трима души бяха ранени, но оцеляха.

Пушката, с която е стрелял стрелецът, е била белязана с расови обиди и фрази, включително „Великата замяна", препратка към теория на конспирацията, че има заговор за намаляване на влиянието на белите хора.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Свързани новини