Last news in Fakti

13 Януари, 2024 12:15 1 568 23

Искат смъртно наказание за стрелеца от Бъфало, убил 10 чернокожи в супермаркет ВИДЕО

  • бъфало-
  • сащ-
  • убиец-
  • присъда

18-годишният Пейтън Джендър извършил клането от омраза и чувство на превъзходство

Федералните прокурори ще поискат смъртно наказание срещу вече 20-годишния Пейтън Джендрън, който уби 10 чернокожи при масова стрелба в супермаркет в Бъфало през 2022 г., предаде CBS.

Младият мъж бил мотивиран от омраза към чернокожите и вярвал в превъзходството на бялата раса. Той вече излежава доживотна присъда.

Министерството на правосъдието предаде, че "Съединените щати вярват, че обстоятелствата са такива, че смъртната присъда е оправдана."

В Ню Йорк няма смъртно наказание, но Министерството на правосъдието имаше възможност да поиска смъртно наказание в отделно федерално дело за престъпления от омраза. Стрелецът бе обещал да се признае за виновен по това дело, ако прокурорите се съгласят да не искат смъртно наказание.

В петъчното съобщение, обявяващо решението да се иска смъртно наказание, Трини Рос, американският прокурор за западен Ню Йорк, посочи планирането, свързано с стрелбата, включително избора на място - посещаван пазар в предимно черния квартал East Side на града, което според нея имало за цел да "увеличи максимално броя на чернокожите жертви"

Роднини на жертвите изразиха смесени мнения дали смятат, че федералните прокурори трябва да налагат смъртно наказание. След среща с прокурорите часове преди изслушването в петък по делото някои членове на семействата на жертвите споделиха своите мисли.

„Не съм разочарован от решението.... Щеше да ме удовлетвори повече, ако знаех, че ще прекара остатъка от живота си в затвора, заобиколен от себеподобни", каза Марк Тали, чиято 63-годишна майка Джералдин Тали беше убита.

„Бих предпочел той да прекара остатъка от живота си в затвора, страдайки всеки ден," добави той.

Адвокатът на защитата Соня Зоглин каза, че са "дълбоко разочаровани" с решението и подчерта, че той е бил на 18 години, когато е извършил клането.

На 14 май 2022 г. стрелецът нападна клиенти и служители с полуавтоматична пушка в супермаркета, след като шофира на повече от 200 мили от дома си в провинциалния Конклин, Ню Йорк.

Жертвите, които бяха на възраст от 32 до 86 години, включваха осем клиенти, охраната на магазина и църковен дякон. Трима души бяха ранени, но оцеляха.

Пушката, с която е стрелял стрелецът, е била белязана с расови обиди и фрази, включително „Великата замяна", препратка към теория на конспирацията, че има заговор за намаляване на влиянието на белите хора.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    26 3 Отговор
    Аааа не може Джендърите са защитен вид Носърчетата не са
  • 2 Фен

    28 1 Отговор
    Щото са само десет ли!?🤔
  • 3 Иван от Троян

    36 10 Отговор
    Вместо да му дадат медал ,за храброст, за защита и обич към държавата защото се е погрижил да изчисти 10 проблема те ще го съдят.Даже да го вземат армията и да го научат как да чисти повече.

    Коментиран от #7

  • 4 ГУМЕН КРАДЕВ

    18 5 Отговор
    Всеки ден да е така ! Днес десет ръгена , утре още сто ... !
  • 5 Ген Вашингтон

    19 2 Отговор
    Бравооооо.
  • 6 Все тая

    31 1 Отговор
    По расово разделена държава от УСА няма, и точка🤷🏽‍♂️. Колкото и да се мъчат да ни убедят в противното. Повечето квартали са населени на расов принцип ( мнозинството в east side били черни).
    Ми малцина могат да живеят в друго цветни общности. Не се обичат и туй то
  • 7 ТрънТрън

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "Иван от Троян":

    Християнски терорист.
  • 8 Джо Дайбън

    26 3 Отговор
    Абе ква смъртна присъда,момчето изразява напълно атлантическите и демократични ценности.Такива хора трябва да се пазят.
  • 9 БАНко

    23 3 Отговор
    НАТООООООВЦИ , И ТОЗИ ЛИ Е ГЛЕДАЛ РУСКИ ФИЛМИ ???
  • 10 Механик

    22 2 Отговор
    Теса така американците. Има се за "превъзходство".Така ги учат от малки.
    Самия факт че са родени в САЩ, бил достъчен, че да са надчовеци.
    А това че са дебели и триполови, не било проблем.Дори било от голяма полза.
  • 11 Гастерарбайтер. ⚒️🛠🔧

    22 6 Отговор
    Винаги съм се чудел на американците защо са пленявали африканци и са ги ползвали като роби за работа в плантациите си ? А пък то какво било, когато отидох в Германия го разбрах там 99% от бежанците от Африка макар и да имат право да работят неработят стоят на помощи или пък се женят за някоя германка правят деца и по цял ден се шматкат по улиците. А истината е американците са искали да научат робите на труд и в САЩ са го постигнали на 50% но това е благодарение на дългите години през които са карали африканците да работят а в Европа африканците които са нов внос неработят и никога няма да работят заради бежанските и миграционни политики на европейците.
  • 12 Слава

    18 6 Отговор
    Това момче е герой !!! Трябва да получи медал за храброст ! А този прокурор, който иска смъртна присъда , сигурно е черен !!
  • 13 Вла

    11 3 Отговор
    Трябвало е да се цели в по-млади, за да им намали популацията.

    Коментиран от #23

  • 14 Офталмолог

    16 2 Отговор
    Невинен е. Просто му е причерняло пред очите.
  • 15 глоги

    2 0 Отговор
    Трини Рос- американскАТА прокурорКА за западен Ню Йорк,
  • 16 Я го знам !

    10 3 Отговор
    Един ден ще му издигнат паметник на това момче.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    5 6 Отговор
    американско уродче. Сигурен съм, че е и оригофрен. Като по голямата част от английското население там.

    Коментиран от #20

  • 19 А ми

    4 0 Отговор
    ето така се прави, чакаш го да навърши пълнолетие и го ликвидираш. Хем възпитателно, хем справедливо. Нетменност и неотменимост на библейския принцип. А ние един брадат "петнайсетгодишен" рязан навлек-мигрант, дето уби полицаите с автобуса нарочно, го лигавихме до последно.
  • 20 Ген. Гурко

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Не е англичанин, а нег@р. Не драскай като не знаеш. Сега точно трябва да има "късмета", да го съди протестантски съдия от английско потекло.Или някой с моите разбирания за справедливост. Тези разстрелваха със снайпер случайни бели хора през дупка в багажника на колата си. Трябва да висят на площада, докато им се скъсат вратовете.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Факт

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Най-точният коментар! Трябвало е 10 женски така младички. Защото после от тия 10 ще излязят 50 чавета. Но иначе браво на момчето !