Отидете към основна версия

5 995 177

Хиляди протестираха в Тбилиси заради осквернена икона на Сталин ВИДЕО

  • грузия-
  • тбилиси-
  • икона-
  • сталин

Недоволните поискаха сурово наказание за виновната

Голям протест се проведе в Тбилиси в събота с искане за сурово наказание за жена, обвинена в обезобразяване на религиозна икона, изобразяваща съветския ръководител Йосиф Сталин, която наскоро беше поставена в грузинската столица, предаде investing.com.

Твърди се, че заподозряната е напръскала боя върху иконата, която беше изложена в катедралата "Света Троица" в града, във вторник в акт, който разкрива дълбоките разделения в Грузия относно бившия съветски управник.

Организаторите на протеста от проруското ултраконсервативно движение Алт-Инфо сравниха "оскверняването" на иконата с репресиите срещу религията, настъпили при режима на Сталин.

„Заливането с боя на иконата в Патриаршеската църква е своеобразно нападение над църквата и повтаря опита от болшевишкото минало", казаха те.

Хиляди православни вярващи и поддръжници на Алт-Инфо се събраха в събота пред парламента на страната, преди да преминат през града към катедралата, за да се помолят пред иконата на Сталин.

Тълпата, наброяваща около 3000 души, беше наблюдавана от полицията.

Грузинска националистическа партия, наречена Алианс на патриотите, която също изразява проруски възгледи, заяви, че е подарила иконата на катедралата.

Отявленият атеист Йосиф Сталин е благословен от Света Матрона Московска, руска православна светица, през 1941 г. по време на Втората световна война.

Полицията е образувала разследване за "дребно хулиганство" и са разпитали заподозрян след инцидента.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.

Свързани новини