Отидете към основна версия

2 073 20

Избухна насилие при палене на Корана в нидерландския град Арнем ВИДЕО

  • арнем-
  • нидерландия-
  • коран-
  • насилие

Изгарянето на Корана не е незаконно в Нидерландия

Снимка: YouTube

Плановете на десните екстремисти да изгорят публично Корана доведоха до бурни протести през уикенда в нидерландския град Арнем, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА.

Едвин Вагенсфелд, председател на крайнодясната групировка „ПЕГИДА“ („Патриотични европейци против ислямизацията на Запада") в Нидерландия, се е опитал днес да изгори ислямската свещена книга в центъра на Арнем, преди контрадемонстранти да използват насилие, за да му попречат да го направи, съобщиха длъжностни лица.

Полицията каза, че след това някои демонстранти са хвърляли бомбички и камъни, а органите на реда са се намесили и са арестували трима души. В акцията на ПЕГИДА са участвали десетина души според полицията.

Изгарянето на Корана не е незаконно в Нидерландия и протестът е официално регистриран и разрешен предварително, каза кметът Ахмед Маркуш.

„Разбирам скръбта и емоциите, които предизвиква изгарянето на свещената книга“, каза той пред новинарската агенция ANP. „Но насилието е недопустимо“.

Вагенсфелд е бил осъждан преди това за обида на мюсюлмани. Той провокира възмущение на няколко пъти, като разкъса Корана, което предизвика осъждане от страна на официални лица в Турция, Иран и Пакистан.

Движението ПЕГИДА е основано най-напред в Германия.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: