Отидете към основна версия

1 547 14

Япония се опасява, че трудно ще прехване хиперзвуковите оръжия на Северна Корея

  • япония-
  • северна корея-
  • ракети

Министерството на отбраната на Япония внимателно проучва информацията за изпитанията на хиперзвуковата управляема ракета

Министерството на отбраната на Япония внимателно проучва информацията за изпитанията на хиперзвукова управляема бойна ракета в КНДР, която ще бъде доста трудна за прихващане от силите на ПРО. Това заяви на пресконференция в Токио главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши.

„Хиперзвуковите оръжия летят по по-ниска траектория, радарите ги откриват по-късно от обикновено“, каза той. - Затова е по-трудно да се определи траекторията на движението им и точката на удара. Това прави още по-трудно прехващането на такива системи."

Според генералния секретар на кабинета, Министерството на отбраната на Япония "сега анализира подробно информацията за ново изстрелване на ракета в Северна Корея, включително твърденията, че това е тест на хиперзвукови оръжия."

Хаяши каза още, че е използвана тристранната система за спешен обмен на данни между въоръжените сили на Съединените щати, Южна Корея и Япония за записване на информация за опита.

Корейската централна информационна агенция (KCNA) съобщи, че на 14 януари КНДР тества успешно балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво с хиперзвукова управляема бойна глава. Тестовете не са оказали влияние върху сигурността на съседните страни и „нямат нищо общо със ситуацията в региона“, отбелязва KCNA.

Представители на външните министерства на Япония, САЩ и Южна Корея обсъдиха по телефона изстрелването на ракета в КНДР и отношенията между Москва и Пхенян. Според японското външно министерство дипломати от трите страни са осъдили тестовете, наричайки ги нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: