Отидете към основна версия

3 102 69

"Фашист" за премиер на германска провинция?

  • алтернатива за германия-
  • фашист-
  • германия-
  • бьорн хьоке-
  • политика-
  • тюрингия

Според социологическите проучвания „Алтернатива за Германия“ за момента е първа политическа сила в Източна Германия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Политически наблюдатели, изследователи на екстремизма, както и оцелели от Холокоста предупреждават за опасните последици от възхода на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AзГ). А наскоро медията „Коректив“ разкри тайните планове на политици от тази партия и десни екстремисти за прогонване на мигрантите от страната. Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер призовава за бдителност. Дискусията за евентуалната забрана на политически партии също набира скорост поради радикализацията на „Алтернатива за Германия“.

След години, прекарани в опозиция, партията сега протяга ръка и към политическата власт. „Алтернатива за Германия“ може да постигне важни политически успехи през 2024 г., тъй като освен изборите за Европейски парламент предстоят и многобройни провинциални и комунални избори.

Първа политическа сила в Източна Германия

Според социологическите проучвания „Алтернатива за Германия“ за момента е първа политическа сила в Източна Германия. В малката провинция Тюрингия тя дори се готви да излъчи министър-председател - и не кой да е, а тъкмо един особено радикален свой представител - Бьорн Хьоке.

Хьоке е председател на парламентарната фракция на АзГ в Ландтага на Тюрингия. Бившият гимназиален учител на няколко пъти е участвал активно в неонацистки маршове и сборища. Дори и собствените му съпартийци бяха убедени, че преди години е публикувал под псевдоним текстове, които са "изключително близки до националсоциализма", както се казваше в документ на партийното ръководство по случая. Хьоке отрече обвиненията, но отказа да подпише клетвена декларация, че не е автор на въпросните текстове.

Нарушено табу

Заради това през 2017 г. „Алтернатива за Германия“ направи опит да изключи Хьоке от партията, но той се оказа неуспешен. Вместо това политическата сила се радикализира в посока на неговите възгледи.

Нацистката идеология дълго време беше тема табу в Германия. От времето на нацисткото господство на Адолф Хитлер всяка форма на идейна или духовна близост с националсоциализма се осъжда политически и преследва от закона в Германия. Редица функционери на „Алтернатива за Германия“ обаче не се свенят да изразяват подобни убеждения. А Бьорн Хьоке може да бъде наричан "фашист" - гласи оценка на Административния съд в Майнинген от 2019 година.

Именно Хьоке би могъл да стане първият крайнодесен политик, избран за премиер на федерална провинция - на изборите в Тюрингия през септември 2024 година. Това е пост, който разполага със значителни правомощия. С оглед на призива на „Алтернатива за Германия“ за радикална промяна на политическия курс при даването на убежище и имиграцията, това би могло да има сериозни последици.

Хьоке: "Ще спрем борбата срещу дясното"

През ноември 2023 г. Хьоке обяви сериозни мерки, ако бъде избран. "Ще спрем борбата срещу дясното", обеща той под одобрителните възгласи на съпартийците си. Хьоке иска да предприеме и действия срещу обществено-правните медии. Заради критични публикации към „Алтернатива за Германия“ партията от години призовава за премахване или реорганизация на обществените радио и телевизия в Германия. Вдъхновена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, АзГ разчита на така наречените алтернативни медии. Тя разпространява идеите си по собствени партийни канали в социалните мрежи.

„Алтернатива за Германия не споделя общия обществен интерес от функциониращ парламент", гласи оценка на авторитетния Конституционен блог (Verfassungsblog) И още: "Партията подхранва сили от наратива, че елитите трябва да бъдат сменени и че демокрацията не работи."

Автор: Ханс Пфайфер

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: