Отидете към основна версия

3 206 32

В Германия може да се появи нова партия

  • германия-
  • партия-
  • нова-
  • хдс/хсс

Тя се отделя от Християнсоциалния съюз

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Две седмици след регистрацията на партията "Сара Вагенкнехт Съюз" в Германия може да се появи ново политическо сдружение WerteUnion (Съюз на ценностите). Не е изключено сътрудничество с дясната партия „Алтернатива за Германия“, пише вестник Bild am Sonntag.

По негова информация, WerteUnion, оглавявана от бившия ръководител на Федералната служба за защита на конституцията на Германия, която изпълнява контраразузнавателни функции, Ханс-Георг Маасен, е решила да се отдели от опозиционния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) и да стане независима партия. Създаването на нова политическа сила, както уточнява изданието, е планирано за февруари в Бад Годесберг.

Решението беше взето на общото събрание на WerteUnion в Ерфурт. На него присъстваха 278 членове с право на глас - 95% гласуваха за отделяне от ХДС/ХСС.

Тъй като подобни организации, за разлика от политическите партии, имат право да провеждат непублични срещи, Маасен не покани представители на пресата на събитието. Самият той влезе в сградата, където се проведе срещата, като закри лицето си с черна шапка, за да остане неразпознат. Маасен отбеляза в X, че новата му партия ще се противопостави на „всички форми на тоталитаризъм и неосоциализъм“ и ще „отново поведе страната напред“.

Създаването на партията вече е увеличило броя на членовете на WerteUnion от 4 на приблизително 6 хиляди души. Както беше обявено, сега Маасен вероятно ще подаде оставка от ХДС, за да прекрати процеса на изключване от партията, който продължава вече година. През септември Маасен вероятно ще участва в изборите в Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Той обаче не изключва споразумение с дясната партия "Алтернатива за Германия".

Според проучване, проведено от социологическия институт Insa и поръчано от Bild, 5% от жителите на Германия могат да си представят да гласуват за WerteUnion. За сравнение, електоралният потенциал на партията Сара Вагенкнехт Юнион е 20%.

Когато Ханс-Георг Маасен беше ръководител на Федералната служба за защита на конституцията на Федерална република Германия, той изрази твърда позиция към Русия. През 2015 г. той директно обвини Русия в организирането на кибератаки срещу сървърите на Бундестага.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: