Отидете към основна версия

2 067 32

В Германия: Не можем сами да помагаме на Украйна

  • кристиан ринднер-
  • германия-
  • украйна-
  • помощ

Няма да издържим, ако допуснем това, заяви финансовият министър Линднер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия няма да може сама да помага на Украйна, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер, предаде Die Zeit.

„Няма как да влагаме повече средства в това, за да могат другите да дават по-малко“, каза той на събитие на Източния комитет на германската икономика.

Линднер предупреди за възможно финансово претоварване, ако Германия трябва да поеме сама "финансовата тежест на конфликта в Украйна" и призова останалите членки на ЕС да засилят подкрепата си за Киев.

На среща на върха в Брюксел в средата на декември Унгария наложи вето върху увеличаването на многогодишния бюджет на ЕС за 2024-2027 г., включително 50 милиарда евро макрофинансова помощ за Киев. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел каза пред репортери след срещата на върха, че очаква лидерите на ЕС да могат единодушно да одобрят финансова помощ за Украйна в началото на 2024 г.

От своя страна ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК подготвя алтернативни варианти за предоставяне на финансова помощ на Украйна от ЕС в случай на провал на преговорите за отпускане на такива средства от общоевропейския бюджет.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: