Отидете към основна версия

936 14

САЩ приветства решението на Турция относно кандидатурата на Швеция в НАТО

  • сащ-
  • швеция-
  • кандидатура-
  • нато

Одобрението от страна на Турция на протокола за членство на Швеция в НАТО е „важен фактор“ за това част от Конгреса на САЩ да разреши продажбата на самолети F-16 на Анкара

Снимкa: Shutterstock

Държавният департамент приветства одобрението от турския парламент на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Одобрението от страна на Турция на протокола за членство на Швеция в НАТО е „важен фактор“ за това част от Конгреса на САЩ да разреши продажбата на самолети F-16 на Анкара. Това се казва в изявление на Държавния департамент, направено за ТРТ-Хабер.

Президентът на САЩ Джо Байдън отдавна е казвал открито, че подкрепя модернизацията на турските военновъздушни сили с изтребителите F-16 като принос към оперативната съвместимост с НАТО. Конгресът има ключова роля при продажбите на оръжие в чужбина. Някои членове на Конгреса публично заявиха, че за да подкрепят продажбата на F-16 на Турция е важно Анкара да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, посочиха от Държавния департамент.

Гласуването в турския Меджлис по шведската кандидатура се проведе снощи след четиричасови дебати. В него участваха 346 от общо 600 депутати. В подкрепа на шведската кандидатура гласуваха 287 депутати, 55 бяха против, а четирима се въздържаха. Някои фракции (главно на кюрдски депутати) отказаха да участват в гласуването.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разполага с 15 дни, за да подпише протокола или да го върне в парламента.

Ердоган заяви през декември, че очаква солидарност и реципрочност от страна на Съединените щати по отношение на продажбата на изтребители F-16 на страната му в отговор на ратификацията от турския Меджлис на протокола за членство на Швеция в НАТО.

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: