Last news in Fakti

24 Януари, 2024 11:38 911 14

САЩ приветства решението на Турция относно кандидатурата на Швеция в НАТО

  • сащ-
  • швеция-
  • кандидатура-
  • нато

Одобрението от страна на Турция на протокола за членство на Швеция в НАТО е „важен фактор“ за това част от Конгреса на САЩ да разреши продажбата на самолети F-16 на Анкара

САЩ приветства решението на Турция относно кандидатурата на Швеция в НАТО - 1
Снимкa: Shutterstock

Държавният департамент приветства одобрението от турския парламент на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Одобрението от страна на Турция на протокола за членство на Швеция в НАТО е „важен фактор“ за това част от Конгреса на САЩ да разреши продажбата на самолети F-16 на Анкара. Това се казва в изявление на Държавния департамент, направено за ТРТ-Хабер.

Президентът на САЩ Джо Байдън отдавна е казвал открито, че подкрепя модернизацията на турските военновъздушни сили с изтребителите F-16 като принос към оперативната съвместимост с НАТО. Конгресът има ключова роля при продажбите на оръжие в чужбина. Някои членове на Конгреса публично заявиха, че за да подкрепят продажбата на F-16 на Турция е важно Анкара да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, посочиха от Държавния департамент.

Гласуването в турския Меджлис по шведската кандидатура се проведе снощи след четиричасови дебати. В него участваха 346 от общо 600 депутати. В подкрепа на шведската кандидатура гласуваха 287 депутати, 55 бяха против, а четирима се въздържаха. Някои фракции (главно на кюрдски депутати) отказаха да участват в гласуването.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разполага с 15 дни, за да подпише протокола или да го върне в парламента.

Ердоган заяви през декември, че очаква солидарност и реципрочност от страна на Съединените щати по отношение на продажбата на изтребители F-16 на страната му в отговор на ратификацията от турския Меджлис на протокола за членство на Швеция в НАТО.

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    8 3 Отговор
    Обвинявайки Русия в анексиране на територии, НАТО се разраства...

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стършел

    3 3 Отговор
    ,,Събора се разтуря" ,а шведите отварят ,,сергия" ! Но НАТО няма да ги спаси от ислямизацията която се задава!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Булба67

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Е, Аман от умни и красиви?!
  • 6 Дали някой

    2 1 Отговор
    Е срещнал по "свободните сайтове да я публикувано нещо по повод годишнината от зверските бомбандировки над Враца когато са убити и ранени стотици хора и са разрушени знакови гради на града обстрелвани са от ниско летящи самолети и невинни бягащи ужасени хора и са пострадали предимно деца от дребните лъскави бомби които се избухвали в ръцете им

    Коментиран от #13

  • 7 Мехмед

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стършел":

    Що бе? Ислямизацията е възход и крачка в еволюцията. Време е, ти да поемеш инициатива приемайки правата вяра.

    Коментиран от #10

  • 8 Мунчо,

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Държавите влизат в НАТО по собствено желание, никой не ги напада, както русия нападна Украина и не им заграбва териториите, както правят рашистите !

    Коментиран от #12

  • 9 Пляс, пляс копейките

    3 1 Отговор
    Пляс, пляс, по кухите червени кратуни :) хахахахахахаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мехмед

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Къде акъл у мангал като тебе да схване ташака, който си правя...
  • 12 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мунчо,":

    Мунчо ще викаш на баба си. Я кажи ние точно как влязохме в това НАТО, помниш ли?
  • 13 12345678

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дали някой":

    2024-1944 = 80
    "На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София. Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Ето защо самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ се отправят към други градове на страната. Съдбата спасява софиянци, обаче се оказва неблагоприятна към други българи. Една група самолети бомбардира град Скопие, тогава на територията на Царство България. И на 24 януари 44-та година, около 13:30 ч. 40 военни самолети изсипват над град Враца смъртоносен товар от 380 бомби, с тежест около 250 кг. всяка. 370 от тях се възпламеняват, а 10 са обезвредени. В резултат на въздушното нападение 160 къщи са напълно разрушени, а 180 остават необитаеми. Жертвите възлизат на 106 убити и около 300 ранени. Разрушени са и много значими за града обществени сгради - сградата на читалище "Развитие", училища в града. Изтребителите слизат ниско и обстрелват града, а мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж, и още много други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради... Според пилот на свален американски самолет в този ден, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца... Общинското управление във Враца, обаче много бързо взема адекватни мерки за защита на населението и за да се отгово

    Коментиран от #14

  • 14 12345678

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "12345678":

    ....
    Общинското управление във Враца, обаче много бързо взема адекватни мерки за защита на населението и за да се отговори на нуждата от солидно скривалище, което дотогава няма в града, за неевакуираните жители, чиновниците в различните служби, както и да се обезпечи на същите спокойствие в работата и чувството за лична отговорност, със съдействието на специалисти по минно дело, областния инженер и в съгласие с началника на гарнизона се разработва план за подземно скривалище. Като според плана последното се състои в издълбаване на система от тунели в намиращия се непосредствено до града Балкан."
Новини по държави: