Отидете към основна версия

12 610 71

Американската армия се изтегля от Сирия?

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • сащ-
  • ирак-
  • американска армия-
  • даеш-
  • терористи-
  • война

Вашингтон обмисля пълно изтегляне на американските войски от Сирия, водят се дискусии

Снимка: БГНЕС/ EPA

След атаката на „Хамас“ срещу Израел и последвалата военна кампания в Газа, напрежението в Близкия изток достигна връхна точка. И в тази регионална криза администрацията на Байдън преразглежда своите военни приоритети в региона, пише Foreign Policy.

Вашингтон обмисля пълно изтегляне на американските войски от Сирия, посочва изданието, позовавайки се на източници от Пентагона и Държавния департамент. В момента се провеждат активни вътрешни дискусии, за да се определи как и кога може да се осъществи изтеглянето. Окончателно решение все още не е взето.

Освен катастрофалния ефект, който изтеглянето би имало върху влиянието на САЩ и съюзниците върху неразрешената и изключително нестабилна криза в Сирия, то би било и подарък за „Ислямска държава“. Въпреки че е значително отслабена, групировката всъщност е подготвена за възход в Сирия, ако ѝ бъде дадено пространство за това.

Безпрецедентната международна интервенция, започната през 2014 г. от Съединените щати и повече от 80 партньорски нации, за да победят джихадистите, беше изключително успешна. В Ирак терористите бяха почти заличени. В Сирия обаче ситуацията е сложна. В някои части на страната се забелязва възстановяване на силата на „Ислямска държава“, а режимът в Дамаск е неспособен да се противопостави на това.

Войната в Газа и спираловидната регионална криза наливат масло в огъня и създават възможности за терористичната групировка да използва ситуацията за собствена изгода. Ако САЩ се изтеглят от Сирия, това рано или късно ще се отрази негативно и на случващото се в Ирак.

Foreign Policy посочва, че ако американската армия се изтегли от Сирия, можем да видим нов възход на „Ислямска държава“, който ще създаде хаос, от който ще се възползват Русия и Иран.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания