Отидете към основна версия

6 606 68

Доналд Тръмп заяви, че сме на ръба на Трета световна война

  • доналд тръмп-
  • трета световна война-
  • йордания-
  • иран-
  • джо байдън-
  • американски войници

Той твърди, че нападението в Йордания, което Белият дом приписва на подкрепяни от Иран радикални бойци, никога нямаше да се случи, ако той все още беше президент

Снимкa: БГНЕС

Доналд Тръмп заяви, че "сме на ръба на Трета световна война", и изригна срещу Джо Байдън в яростна тирада, след като трима американски войници бяха убити при удар с дрон в Йордания в резултат на сериозна ескалация, предаде Mirror.

В яростна тирада в TruthSocial той твърди, че нападението в Йордания, което Белият дом приписва на подкрепяни от Иран радикални бойци, никога нямаше да се случи, ако той все още беше президент. Централното командване на САЩ потвърди убийствата днес и заяви, че още 25 души са били ранени при нападението на подкрепяните от Иран милиции. Президентът Байдън заяви в изявление, че САЩ ще "потърсят отговорност от всички отговорни лица в избрано от нас време и по избран от нас начин".

Но в гневна тирада в профила си в TruthSocial Тръмп заяви, че нападението е показало "слабостта" на Байдън.

Той заяви: "Нападението с безпилотен самолет срещу американски военен обект в Йордания, при което загинаха трима американски военнослужещи и бяха ранени много други, това е ужасен ден за Америка. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семействата на храбрите военнослужещи, които загубихме. Моля всички американци да се присъединят към мен и да се молят за тези, които са били ранени. Това нагло нападение срещу Съединените щати е поредната ужасяваща и трагична последица от слабостта и капитулацията на Джо Байдън.

Някои експерти призоваха САЩ да бъдат предпазливи при прякото нападение срещу Иран, тъй като се опасяват, че това може да предизвика Трета световна война. Бившият оръжеен инспектор на ООН Дейвид Олбрайт предупреди Байдън, че удар по размирната държава може да предизвика ядрен конфликт.

Той каза: "Със сигурност не искате да атакувате Иран сега по никакъв начин, но трябва да предприемете ответни мерки. Със сигурност всяко ответно действие трябва да бъде насочено към групировката, като се отправи послание към Иран: "Контролирайте своите пълномощници". Една от причините за това е, че не искате Иран да почувства, че е притиснат в ъгъла, където смята, че създаването на ядрени оръжия е най-добрият изход за него. Иран разполага с доста голям потенциал за ядрени оръжия, който е натрупан през последните 20 и няколко години."

Анализаторът в областта на сигурността и разузнаването Колин Пи Кларк, който е директор на изследователския отдел на The Soufan Group, обаче заяви, че е необходим "пълен отговор срещу Иран".

Той пише в X: "Решаващ момент за администрацията на Байдън. Всичко, което е по-малко от категоричен отговор срещу Иран, ще доведе до нови атаки срещу американските войски. Половинчатият отговор също така ще направи Байдън уязвим за атаки от страна на вътрешнополитически съперници, които го обвиняват в мекушавост."

Тримата войници са първите, убити на фона на продължилите месеци наред въздушни удари срещу американски войници в Близкия изток от страна на подкрепяни от Иран групи по време на войната между Израел и Хамас в Газа. Инцидентът бележи сериозна ескалация на конфликта, бушуващ в Близкия изток от началото на войната в Газа.

Въпреки това анализаторът по въпросите на сигурността Майкъл Хоровиц заяви, че мястото на нападението не е случайно. Базата, която е била ударена в Йордания, известна като Кула 22, е стратегически важна предвид близостта ѝ до Сирия. Г-н Хоровиц заяви, че е вероятно базата да е оказвала подкрепа на друга база, намираща се непосредствено до границата.

Той каза: "Нападението е в Йордания, което го прави още по-значимо. Нападнатият аванпост "Кула 22" вероятно е свързан с базата "Ал Танф" от другата страна на границата и осигурява нейната поддръжка.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.

Свързани новини