Отидете към основна версия

1 575 17

Politico: САЩ могат да ударят иранската армия в Сирия "на вълни"

  • сащ-
  • сирия-
  • иран

Според изданието ответните мерки могат допълнително да ескалират ситуацията в Близкия изток

Американският президент Джо Байдън нареди разработването на варианти за отговор на атаката срещу американските сили на сирийско-йорданската граница. Сред възможните предложения се разглежда атака срещу ирански военен персонал в Ирак и Сирия.

Това съобщи в понеделник вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

Според тях държавният глава е поискал да се представят няколко варианта за отговор на САЩ, които биха позволили решително да се сдържат други атаки и в същото време да не доведат до по-нататъшно влошаване на ситуацията в Близкия изток . Според събеседниците на изданието Пентагонът разглежда като ответни мерки удари по ирански военни в Сирия или Ирак, както и по ирански военноморски съоръжения в Персийския залив. Както отбелязва вестникът, след одобрението на американския лидер най-вероятно ще бъдат предприети ответни мерки в рамките на няколко дни, като ударите „ще бъдат нанесени на вълни“ по няколко цели.

Байдън едва ли ще говори за ответни мерки, докато не бъде взето окончателно решение, казаха източници на Politico. В същото време вестникът признава, че „ответните мерки могат допълнително да ескалират ситуацията в Близкия изток“.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че отговорът на американската администрация на атаките срещу нейните войски и интереси в региона може да включва няколко етапа, да бъде многостепенен и дълготраен.

На 27 януари в резултат на атака с дрон срещу военна база на западната коалиция в района на ал-Танф на сирийско-йорданската граница бяха убити трима американски войници, а 40 бяха ранени. От началото на ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа зачестиха нападенията срещу американски военни бази в Сирия и Ирак с помощта на ракети и дронове. Шиитските милиции предупредиха, че ще увеличат броя на въоръжените операции в Сирия и Ирак, тъй като Съединените щати продължават да предоставят военна помощ на израелската армия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини