Last news in Fakti

30 Януари, 2024 06:13 1 555 17

Politico: САЩ могат да ударят иранската армия в Сирия "на вълни"

  • сащ-
  • сирия-
  • иран

Според изданието ответните мерки могат допълнително да ескалират ситуацията в Близкия изток

Американският президент Джо Байдън нареди разработването на варианти за отговор на атаката срещу американските сили на сирийско-йорданската граница. Сред възможните предложения се разглежда атака срещу ирански военен персонал в Ирак и Сирия.

Това съобщи в понеделник вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

Според тях държавният глава е поискал да се представят няколко варианта за отговор на САЩ, които биха позволили решително да се сдържат други атаки и в същото време да не доведат до по-нататъшно влошаване на ситуацията в Близкия изток . Според събеседниците на изданието Пентагонът разглежда като ответни мерки удари по ирански военни в Сирия или Ирак, както и по ирански военноморски съоръжения в Персийския залив. Както отбелязва вестникът, след одобрението на американския лидер най-вероятно ще бъдат предприети ответни мерки в рамките на няколко дни, като ударите „ще бъдат нанесени на вълни“ по няколко цели.

Байдън едва ли ще говори за ответни мерки, докато не бъде взето окончателно решение, казаха източници на Politico. В същото време вестникът признава, че „ответните мерки могат допълнително да ескалират ситуацията в Близкия изток“.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че отговорът на американската администрация на атаките срещу нейните войски и интереси в региона може да включва няколко етапа, да бъде многостепенен и дълготраен.

На 27 януари в резултат на атака с дрон срещу военна база на западната коалиция в района на ал-Танф на сирийско-йорданската граница бяха убити трима американски войници, а 40 бяха ранени. От началото на ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа зачестиха нападенията срещу американски военни бази в Сирия и Ирак с помощта на ракети и дронове. Шиитските милиции предупредиха, че ще увеличат броя на въоръжените операции в Сирия и Ирак, тъй като Съединените щати продължават да предоставят военна помощ на израелската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 3 Отговор
    САЩ събират самолети за удар срещу Иран.Иран също е в бойна готовност.Става страшно

    Коментиран от #8

  • 2 Електра

    23 3 Отговор
    Спрете Байдън
  • 3 Значи "на вълни"?

    26 3 Отговор
    НО, Посейдоните също правят едни голееееми вълни. Да не стане така, че тайфуните да сменят посоката и вълните да отидат към Северна Америка?
    Времето си е време и не вярвам на прогнозите на тези от телевизията. Опитват се, но времето си има неговите си закони.
  • 4 Пха ха ха ха

    24 2 Отговор
    Дедо Джо мое само да пълни памперса
  • 5 Хубав човек

    26 3 Отговор
    Тоя рептил знае ли на кой свят се намира, та и ще напада..... Да гледа да не се загуби на някоя сцена, а не мисли (което не му се отдава) къде е Сирия и Иран. Докато светът не се оттърве от тези масови убийци САЩ нищо добро не го очаква.
  • 6 Мръсно

    23 3 Отговор
    Племе са демократите
  • 7 Вашето Мнение

    21 4 Отговор
    Дори на пропития с алкохол мозък на автора е ясно, че дементиралия президент на господарите му нищо не може да реши. Това, което мислят в сащ е показателно, че са наясно - вече балъци да мрът за американските грабителски интереси няма.
  • 8 ОМРЕ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ДА НЕ ДУМАШ ЧЕ Ф 16 НЯМАЗА НАС ----МИ НИИ ГИ ПЛАТИХМЕ КАК ТАКА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българските турци

    4 0 Отговор
    „ответните мерки могат допълнително да ескалират ситуацията в Близкия изток“.

    "На 27 януари в резултат на атака с дрон срещу военна база на западната коалиция в района на ал-Танф на сирийско-йорданската граница бяха убити трима американски войници"

    "При атаката снощи 12 Януари, 2024 загинаха общо девет турски войници. Нападението бе извършено от предполагаеми бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в района Метина, близо до турската граница"

    "на 22 и 23 декември турските военни са били атакувани два пъти в Северен Ирак, 12 турски войници са убити"



    Дозата на предстоящата ответна атака на Байдън заради убитите джонита ще определи дозата на бъдещите ответни атаки на турския Аскер при загуба на жива сила !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    БайПампер да си гледа разпалващата се гражданска война в говедарника(аврора гръмна в щата Те,ча ша му изготи .Ъзо !
  • 15 Мишел

    2 0 Отговор
    Западните медии съобщиха, че всъщност на 27.01.2024 е имало 5 ракетнодронови атаки с жертви срещу бази на САЩ в 3 държави от Близкия изток.
    САЩ не смеят да се закачат военно с Иран, защото в обсега на 100 000 ирански ракети са 168 американски бази.

    Коментиран от #16

  • 16 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Моллите в Иран са прокси на Франция !...Никой в региона не е забравил откъде долетя айатоллах Хомейни !.. Иран е ехото на Сащ ! Сащ отправя призив и ехото отвръща с подходящ и изгоден за янките ответ ! Трол в кална платформа на DW го вижда и проумява , а разумните хора не могат ... така ли ?!
  • 17 пенко

    1 0 Отговор
    НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА !?!?!?!? ПЕТРОЛНИТЕ КОНЦЕРНИ ЗАГУБИХА ДЕИР АЗ ЗУР В СИРИЯ И ИРАК ИЗХВЪРЛИ БРИТАНЦИТЕ ОТ БАСРА !!!!!!!???? НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА !?!?!?