Отидете към основна версия

1 182 8

Лондон може да изпрати самолетоносач в Червено море, за да се бори с хусите

  • великобритания-
  • самолетоносачи-
  • хуси

Възможно е той да замени американския "Айзенхауер"

Великобритания обмисля да изпрати един от двата си самолетоносача в Червено море, за да се бори с хусите, съобщи The Daily Telegraph.

Според заместник-министъра на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хипи британският боен кораб може да замени американския самолетоносач USS Dwight D. Eisenhower в района на бойното патрулиране.

"Айзенхауер" не може да остане там завинаги. В същото време е необходимо да поддържаме присъствието на самолетоносач в региона, за да можем да си сътрудничим с американците, за да задоволим тази нужда“, каза Хипи. Британският заместник-министър на отбраната отбеляза, че Лондон е готов да „запълни празнината“ ако е необходимо.

Британският флот разполага с два самолетоносача - Queen Elizabeth и Prince of Wales, които се намират във военноморската база в Портсмут в южната част на Англия. Queen Elizabeth е на разположение от 2017 г. и участва в операция Inherent Resolve срещу терористичната групировка "Ислямска държава" през 2021 г., когато изтребители F-35 на ВВС на Великобритания и САЩ излетяха от самолетоносача и атакуваха позиции на бойци в Ирак и Сирия.

Prince of Wales влезе на служба в Кралския флот през 2019 г. и все още не е участвал в битка. Всеки самолетоносач може да побере до 35 изтребителя F-35.

В момента разрушителят на британския флот Diamond патрулира в Червено море и многократно е отблъсквал атаки на дронове, изстреляни от хусите срещу търговски кораби. На 9 януари британският министър на отбраната Грант Шапс обяви изпращането на фрегатата Richmond в региона.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: