Last news in Fakti

31 Януари, 2024 05:15 1 156 8

Лондон може да изпрати самолетоносач в Червено море, за да се бори с хусите

  • великобритания-
  • самолетоносачи-
  • хуси

Възможно е той да замени американския "Айзенхауер"

Великобритания обмисля да изпрати един от двата си самолетоносача в Червено море, за да се бори с хусите, съобщи The Daily Telegraph.

Според заместник-министъра на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хипи британският боен кораб може да замени американския самолетоносач USS Dwight D. Eisenhower в района на бойното патрулиране.

"Айзенхауер" не може да остане там завинаги. В същото време е необходимо да поддържаме присъствието на самолетоносач в региона, за да можем да си сътрудничим с американците, за да задоволим тази нужда“, каза Хипи. Британският заместник-министър на отбраната отбеляза, че Лондон е готов да „запълни празнината“ ако е необходимо.

Британският флот разполага с два самолетоносача - Queen Elizabeth и Prince of Wales, които се намират във военноморската база в Портсмут в южната част на Англия. Queen Elizabeth е на разположение от 2017 г. и участва в операция Inherent Resolve срещу терористичната групировка "Ислямска държава" през 2021 г., когато изтребители F-35 на ВВС на Великобритания и САЩ излетяха от самолетоносача и атакуваха позиции на бойци в Ирак и Сирия.

Prince of Wales влезе на служба в Кралския флот през 2019 г. и все още не е участвал в битка. Всеки самолетоносач може да побере до 35 изтребителя F-35.

В момента разрушителят на британския флот Diamond патрулира в Червено море и многократно е отблъсквал атаки на дронове, изстреляни от хусите срещу търговски кораби. На 9 януари британският министър на отбраната Грант Шапс обяви изпращането на фрегатата Richmond в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    6 14 Отговор
    Колективния Запад се събуди, така става като дърпате на лъва опашката ✌🏻
  • 2 Име

    9 4 Отговор
    Рузвелт сложи край на империализма, принуждавайки Чърчил да отстъпи Индия и други колонии, в замяна на помощ от САЩ - против Хитлер.

    Сега Великобритания е просто остров, не знам как си го мислят - освен - едни аржентинци - при това - съвсем локален конфликт - това име силата всъщност - максимум.

    От старата мощ на колониалната епоха - нищо няма останало.

    Коментиран от #4

  • 3 Крал Чарлз

    14 3 Отговор
    Срам за английския кралски флот!Два военни английски кораба изпратени срещу Хусите се сблъскаха в Персийския залив и са неизползваеми.
  • 4 ОМБРЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    ЛЪЖЕШ-----ТОЛКОВА ОМРАЗА Е ОСТАНАЛА---ЧЕ-ДА ПОТОПИ ЦЕЛИЯТ ИМ ОСТРОВ
  • 5 Най-добре е сега

    12 3 Отговор
    Русия да даде най-модерни ракети на хусите. И те да унищожават английска и американска техника и персонал. Защо те организираха над 50 страни, да помагат на Укра простия нея и тя има огромни загуби на хора и оръжия? Хусите НЕ ги е страх да потапят високо кравраско. Еми дай им хубави ракети да им унищожават коритата!!! Вече е ясно, че сте врагове с краварските племена на живот и смърт!!! Да губят и те и народите в Жалко Британия и Краваристан да направят Майдани и да сменят власта там. Нали тези искат точно това в Русия ? Да направят живота на руснаците непоносим, з ада сменят Путин? Да дойде някоя "сглобка" на власт там и да ограбят И Русия с "договори" подписани от наведени предатели?
  • 6 Мигрантска война

    6 2 Отговор
    Могат да съберат арабелите от острова и да ги изсипят на брега в Йемен, по-лошо от това - няма.
  • 7 Рул Британя

    5 1 Отговор
    Само да не се повреди като излезе от пристанището, че вече им се смяха много на предходния такъв золум.
  • 8 хус

    2 1 Отговор
    Дръжте си го че ще задръсти канала
Новини по държави: