Отидете към основна версия

2 095 16

Разузнавателен доклад на Великобритания: Руската армия вече не набира затворници

  • великобритания-
  • руска армия-
  • затворници-
  • краткосрочен договор

Краткосрочните договори на затворници предизвикаха някои обществени противоречия в Русия

Снимкa: Shutterstock

В последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания се посочва, че според разследване на руската служба на Би Би Си руската армия е престанала да набира затворници на краткосрочни договори от септември 2023 г. насам, предаде News.bg.

Отбелязва се, че понастоящем на затворниците се предлагат стандартизирани (по-дългосрочни) договори за военна служба, които включват съгласие да служат в армията поне до прекратяване на заповедта за частична мобилизация от септември 2022 г.

Краткосрочните договори на затворници предизвикаха някои обществени противоречия в Русия, особено относно повторното престъпление на завърнали се лица и кратките обходи на затворниците в сравнение с мобилизираните за неопределено време резервисти, посочва британското разузнаване.

Според британското МО е много вероятно краткосрочното набиране на затворници да е било в отговор на непосредствен натиск за набиране на военни по-рано в конфликта. През 2023 г. руската държава вероятно се е върнала към набирането на военнослужещи на редовен договор като основен източник на нов военен персонал.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: